Lounais-Häme

Sipilä: Hallitus aikoo kertoa irtisanomissuojan linjauksista ensi viikolla

Helsinki
28.09.2018, 18:46

Kotimaa

Hallitus aikoo kertoa jo ensi viikolla, millaisiin linjauksiin se on päätynyt kiistaa herättäneessä irtisanomislakihankkeessa.
– On sovittu, että linjaukset ovat ensi viikolla valmiita eli sitten ministeriryhmä haluamallaan tavalla kertoo nämä detaljit, linjaukset, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi STT:lle perjantaina eduskunnassa.
Sipilän mukaan hallitus on valmis joustamaan siinä, minkä kokoisia yrityksiä irtisanomissuojan muutos koskisi. Aiemmin rajaksi on ehdotettu alle 20 hengen yrityksiä, mutta kompromissina se voi siis mahdollisesti laskea alemmaksi.
Sipilä arvioi, että samassa yhteydessä myös työttömyysturvan karensseihin liittyviin huoliin voisi löytyä ratkaisu.
Hallitus on toivonut, että irtisanomissuojan keventäminen madaltaisi kynnystä palkata työntekijöitä.
Irtisanomissuojan heikennyksiä vastustavat ammattiliitot ovat ilmoittaneet useista ylityökielloista ja lakoista. Ay-liikkeen suunnasta on myös kuulunut puheenvuoroja, että yritysten koon ei missään tilanteessa pitäisi vaikuttaa irtisanomissuojaan.

”Kompromissia testautetaan”

Sipilän mukaan hallitus on käynyt läpi ehdotuksesta annettua lausuntopalautetta. Näin Sipilä vastasi perjantaina kysymykseen siitä, käydäänkö ay-liikkeen ja järjestöjen kanssa keskusteluja yritysten kokoa koskevasta rajasta tai muista konkreettisista asioista:
– Varmaan sondeerataan ja ventileerataan (tunnustellaan ja keskustellaan) siitä, että ”miltäs nämä kuulostaa”. Se on ihan normaalia toimintaa tässä vaiheessa, kun on saatu palautetta ja sitten haetaan aina kompromissia, ja kompromissia sitten testautetaan eri osapuolilla, Sipilä sanoi STT:lle.
Pääministerin mukaan irtisanomissuoja-asiaan ei ole mahdollista löytää Suomessa yksimielistä ratkaisua.
– Joudumme hallituksena hakemaan siihen mielestämme mahdollisimman tasapainoisen kompromissin, joka kuitenkin vie sitä työllisyysasiaa eteenpäin.
Ensi viikon linjausten jälkeen hallituksen lainvalmistelu asiassa jatkuu. Sipilän mukaan varsinainen lakiesitys on määrä antaa eduskunnalle marraskuussa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic