Lounais-Häme

Sipilä: Hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon irtisanomislaista - kiista laista on pattitilanteessa

Helsinki
11.10.2018, 16:42

Kotimaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo, että hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon työllisyyspolitiikasta irtisanomislain aiheuttaman kiistan vuoksi. Sipilän mukaan tiistaina eduskunnassa keskustellaan asiasta ja keskiviikkona äänestetään.
– Ajankohtaista työmarkkinakysymystä on käsitelty tänään hallituksen neuvottelussa ja eduskuntaryhmissä. Olemme päätyneet siihen, että nyt kun tämän kiistanalaisen lain käsittely on pyydetty lopettamaan, haemme eduskunnalta tiedonannon muodossa tälle työllisyyslinjauksellemme ja sen jatkumiselle tukea. Kysymme siis eduskunnasta, että pitääkö meidän jatkaa tällä linjalla, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa ennen eduskunnan kyselytuntia.
Sipilä kuvailee hallituksen tiedonantoa poikkeukselliseksi keinoksi, mutta hänen mukaansa sitä on aiemminkin käytetty vastaavissa tilanteissa.
STTK:n puheenjohtajalle Antti Palolalle hallituksen päätös tiedonannon antamisesta tuli yllätyksenä.
– Mielenkiintoinen ja yllättävä veto. Tilanne on uusi, ja meidän pitää arvioida ja pohtia sitä. Liitot tietenkin päättävät itse, miten toimivat. Sinänsä meidän vanha päätös ja vaatimus ovat edelleen voimassa eli että hallitus vetäisi pois tämän esityksen ja aloittaisimme yhdessä valmistelun muista työllisyyttä ja työllistymistä edistävistä toimista, Palola kommentoi.
Palola sanoi olevansa viikonlopun ja alkuviikon aikana yhteydessä STTK:n liittoihin.

Hallitus ja palkansaajajärjestöt pattitilanteessa

Hallitus haluaa helpottaa henkilöperusteista irtisanomista alle kymmenen työntekijän yrityksissä, mutta ay-liike on vastustanut aietta kiivaasti.
Palkansaajajärjestöille ei kelpaa kuin esityksen vetäminen pois valmistelusta, kun taas hallitus ei aio esitystä perua. Työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi keskiviikkona, että olisi ihme, jos asiassa tulisi ennen viikonloppua kaikkia tyydyttävä ratkaisu.
– Eihän tämä niin voi mennä, että joku ulkoparlamentaarinen voima sanelisi, mitä voimme tehdä. Tämä olisi sellaisen pelin avaus, että jatkossa aina kun tulisi joku epämiellyttävä esitys, niin tällä tavalla toimimalla hallitus vetäisi esityksensä pois, Lindström sanoi medialle eduskunnassa.
Pääministeri Sipilä keskusteli keskiviikkoaamuna pitkään palkansaajajärjestöjen puheenjohtajien kanssa tilanteesta. Hänen mukaansa varsinaisia neuvotteluja ei ole suunnitelmissa.
– Niitä on kyllä yritetty tässä käydä, mutta tältä pohjalta on ainakin tällä hetkellä mahdoton keskustella, Sipilä sanoi.
Hallitus katsoo tulleensa merkittävästi vastaan, kun se alensi rajan kymmenen työntekijän yrityksiin. Alun perin hallitus oli esittänyt, että irtisanomista helpotettaisiin alle kahdenkymmenen työntekijän yrityksissä.

Tiedonanto suhteellisen järeä keino

Hallituksen tiedonanto eroaa pääministerin ilmoituksesta siinä, että tiedonannon yhteydessä järjestetään luottamusäänestys.
Hallitus antoi tiedonannon eduskunnalle esimerkiksi kesällä 2017, kun hallituspohja muuttui perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.
Tänä kesänä Sipilä taas antoi pääministerin ilmoituksen eduskunnalle, kun sote- ja maakuntauudistuksen aikataulut lykkääntyivät.
Alkuun Sipilä piti hetken verran mahdollisena, että hallitus olisi voinut antaa sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisestä tiedonannon eduskunnalle. Se vaihtui kuitenkin yhdessä yössä pääministerin ilmoitukseksi, johon ei liity luottamusäänestystä. Oppositiosta epäiltiin tuolloin, ettei kaikilla hallituspuolueilla riittänyt kanttia mittauttaa luottamusta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti