Lounais-Häme

Sipilä ja Orpo eivät yritäkään arvailla soten lopputaipaleen aikataulua

Helsinki
07.11.2018, 18:35

Kotimaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei arvaile sote-uudistuksen valmistumisen aikatauluja tai tulevien maakuntavaalien ajankohtaa. Asia on Sipilän mukaan eduskunnan käsissä.
– Kyllä minä olen tämän murheen pudottanut omilta hartioiltani jo aikaa sitten. Nyt ovat toiset murheet mielen päällä, jos niitä enää jäljellä onkaan, Sipilä sanoi medialle Kesärannassa.
Messukeskuksessa Euroopan kansanpuolue EPP:n kongressissa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) oli samansuuntaisilla linjoilla pääministerin kanssa. Hänkään ei halunnut ryhtyä arvuuttelemaan tulevaa aikataulua.
Orpo on kuitenkin tyytyväinen, että mietintöluonnokset ovat valmistuneet sosiaali- ja terveysvaliokunnasta ja että ne etenevät perustuslakivaliokuntaan.
– Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, Orpo kommentoi luonnosten valmistumista.
Sipilä ei ottanut kantaa siihen, ehtiikö uudistus eduskunnan äänestykseen vielä tällä vaalikaudella.
– Se, milloin se päivä on, milloin äänestää rätkäytetään, sen mukaan määräytyy sitten myöskin vaalien päivä, hän tyytyi muotoilemaan.

”Hallituksen esitys on sitä poliittista ohjausta”

Orpo uskoo, että sote menee läpi eduskunnan isossa salissa, jos mietintöluonnokset läpäisevät perustuslakivaliokunnan tarkastelun.
Hän muistuttaa, että sote- ja maakuntauudistus on jäänyt kaksi kertaa perustuslakivaliokunnan hampaisiin. Tällä kertaa perustuslailliset haasteet on hänen arvionsa mukaan ratkaistu.
Sote-valiokunta on tehnyt lukuisia muutoksia lakipaketin pykäliin. Orpo kuitenkin vakuuttaa, että mietintöluonnosten valinnanvapausmalli on edelleen kokoomuksen linjan mukainen.
Valiokunnassa istuvat oppositioedustajat sanoivat keskiviikkona, että poliittinen ohjaus asian valmistelussa on ollut vahvaa ja valmistelu on ollut kiireen vuoksi heikkolaatuista.
Kysymykseen voimakkaasta poliittisesta ohjauksesta Sipilä vastasi Kesärannassa, että hallituksen esitys on sitä poliittista ohjausta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti