Lounais-Häme

Sipilä Niinistön kiky-tapaamisesta: Keskustelin tapaamisesta etukäteen presidentin kanssa

Lohja/Helsinki
14.08.2018, 15:36

Kotimaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo keskustelleensa etukäteen presidentti Sauli Niinistön kanssa presidentin tapaamisesta työmarkkinavaikuttajien kanssa vuonna 2015.
– Hänellä kerran oli tosiaan Mäntyniemessä ay-johtajat keskustelussa, ei varmaan kiky-sopimuksen sisällöstä, Sipilä sanoi Lappeenrannassa.
Sipilä tiesi tapaamisesta etukäteen ja piti sitä hyvänä ideana.
– Presidentti kysyi, että tällaisia pyyntöjä on tullut, että mitä mieltä olen. Sanoin, että minusta se on hyvä idea, Sipilä sanoi.
Maanantaina julkaistu Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirja Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra paljastaa, että presidentti operoi 2015 syvällä sisäpolitiikan ytimessä. Niinistö kutsui työmarkkinavaikuttajia Mäntyniemeen sen jälkeen, kun neuvottelut kilpailukykysopimuksesta olivat katkenneet.
Sipilä kommentoi vuoden 2015 tapaamista tiistaina keskustan ministeriryhmän, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän työvaliokuntien yhteiskokouksen yhteydessä.
Sipilän mukaan presidentti oli etukäteen todennut tarpeesta keskustella yleisesti.
– Hän sanoi, että hän yleisesti vaan keskustelee siitä, että pitää keskustella, Sipilä sanoi.
Sipilä sanoo, että kilpailukykysopimuksen yksityiskohtia ei tapaamisessa käsitelty.
– Tilannehan oli tuolloin joulukuussa varsin tulehtunut ja neuvottelut keskeytyivät silloin, Sipilä sanoi.
Sipilän mukaan tapaaminen ei ollut käänteentekevä kiky-väännössä.
– Kyllä se löytyi osapuolten kesken sitten tammikuussa uudelleen tahto lähteä löytämään ratkaisua, Sipilä sanoi.

Orpo ei tiennyt ennalta Niinistön aikeista kiky-tapaamiseen liittyen

Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, ettei hänellä ollut ennakkotietoa presidentti Niinistön aikeista tavata työmarkkinajohtajia kiky-sopimukseen liittyen.
Hän itse toimi tuolloin sisäministerinä eikä ollut hallituspuolueiden johtotrion jäsen.
– En osaa sanoa, onko silloista valtiovarainministeriä informoitu. En ollut silloin sellaisessa asemassa, että olisin kuullut tästä, Orpo sanoi kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Kuopiossa.
Puoluetta johti tuolloin Alexander Stubb, joka oli myös valtiovarainministeri.
Orpo sanoo, ettei ainakaan muista asiasta käydyn keskustelua esimerkiksi ministeriryhmässä.
– Minulla ei ole mitään muistikuvaa, että tällaista keskustelua olisi ollut.
Orpon arvio on, että presidentti halusi saada tietoa siitä, missä keskeisessä isossa yhteiskunnallisessa kysymyksessä mennään
– En näe mitään pahaa keskeisten yhteiskunnallisten vaikuttajien tapaamisessa, kun päätökset kuitenkin tehdään jossain ihan muissa pöydissä. En näe sitä perustuslain hengen vastaisena.
Orpon arvio on, että Niinistö juristina pitää kuitenkin tarkasti kiinni siitä, missä asioissa hän oikeasti toimii.

Rinne ei näe Niinistön rikkoneen valtiosääntörajoja kiky-tapaamisessa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo ymmärtäneensä, että presidentti Niinistöntapaamiseen työmarkkinavaikuttajien kanssa vuonna 2015 ei ole liittynyt painostusta.
Maanantaina julkaistussa Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjassa nostetaan esiin Niinistön rooli sisäpolitiikassa. Kirjan mukaan Niinistö kutsui työmarkkinavaikuttajia vuonna 2015 Mäntyniemeen sen jälkeen, kun neuvottelut kilpailukykysopimuksesta olivat katkenneet.
Rinne uskoo, että kirjassa kerrottu kutsu Mäntyniemeen on ollut viesti siitä, että Niinistö oli jollain tavalla huolissaan tilanteesta.
– Näiden tietojen valossa en näe mitään sellaista, mikä olisi ikään kuin valtiosääntörajat rikkonut, Rinne sanoi demarien kesäkokouksen yhteydessä Lohjalla.
Mörttisen ja Nurmen kirjan mukaan Niinistö kytkeytyy myös Fennovoiman ydinvoimalan rakentamiseen Pyhäjoelle. Kirjassa kerrotaan, että puhuttuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Niinistö teki pääministeri Sipilälle ja Fortumin hallitukselle tiettäväksi tilanteen vakavuuden – Suomen ja Venäjän valtiolliset suhteet vahingoittuisivat, ellei Fortum pelastaisi Fennovoimaa.
Rinteen mukaan hän ei ole ollut mukana Niinistön kiky- ja Fortum-keskusteluissa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti