Lounais-Häme

Sipilä puhui Ranskan Macronin kanssa rahaliitto Emun kehittämisestä - puhelinkeskustelu käytiin Macronin aloitteesta

Helsinki
25.06.2018, 17:13

Kotimaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keskusteli maanantaina puhelimitse Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa, kertoo valtioneuvoston kanslia. Keskustelu käytiin Macronin aloitteesta, ja se painottui erityisesti Euroopan talous- ja rahaliitto Emun kehittämiseen.
Macron on voimakkaasti ajanut oman yhteisen budjetin perustamista euroalueelle. Viime viikolla aloite nytkähti eteenpäin, kun Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel pääsivät yhteisymmärrykseen investointeihin keskittyvästä eurobudjetista, joka otettaisiin käyttöön vuonna 2021.
Kahdeksan pohjoisen maan ryhmä, johon myös Suomi kuuluu, vaati aiemmin tänä vuonna, että kunnianhimoisemmat euroalueen uudistukset jätetään myöhemmäksi. Ryhmän mukaan ensin pitäisi keskittyä pankkiunionin viimeistelyyn, budjettisääntöjen noudattamiseen ja Euroopan vakausmekanismin uudistamiseen Euroopan valuuttarahastoksi.
Sipilä ja Macron puhuivat myös Brysselissä torstaina ja perjantaina järjestettävän EU-huippukokouksen aiheista. Lisäksi puhelinkeskustelu sivusi sunnuntaina pidetyn EU-maiden johtajien epävirallisen kokouksen sisältöä.
Sunnuntaina 16 EU-johtajaa yrittivät ratkoa umpisolmuun ajautunutta turvapaikkakiistaa. Kokouksessa Saksa ehdotti muille EU-maille, että turvapaikanhakijoiden liikkumista EU:n sisällä rajoitettaisiin kahden- tai kolmenvälisin sopimuksin.
Sipilä sanoo tiedotteessa, että loppuviikon huippukokous on asiasisällöltään hyvin painava.
– Nämä ennakkoon käydyt neuvottelut Eurooppa-neuvoston kollegojen kanssa edesauttavat yhteisen eurooppalaisen ratkaisun löytymistä sekä totta kai varmistavat sen, että myös omat painopisteemme ja tavoitteemme tulevat kuulluksi, Sipilä sanoo.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic