Lounais-Häme

Sipilä: Suomelta 100-prosenttinen tuki Irlannille brexitin rajakysymyksessä - toivoo ratkaisua ennen vuoden loppua

Helsinki
07.11.2018, 12:07

Kotimaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että Suomi on täysin Irlannin tukena brexitiin liittyvässä rajakysymyksessä. Sipilä kommentoi asiaa keskiviikkona tavattuaan Irlannin pääministerin Leo Varadkarin Helsingissä.
– Tämä on erityisen tärkeä kysymys Irlannille. Suomi tukee Irlantia 100-prosenttisesti, Sipilä sanoi englanninkielisessä tiedotustilaisuudessa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.
Britannian EU-eron on määrä tulla voimaan 29. maaliskuuta. EU ja Britannia ovat yrittäneet neuvotella ratkaisusta, jolla varmistettaisiin poliittisesti hyvin herkän Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisen rajan pysyminen avoimena.
Juuri Irlannin rajakysymys on noussut keskeiseksi kysymykseksi EU-eroneuvottelussa, jotka ovat edelleen kesken.
– Toivottavasti ratkaisu voitaisiin löytää ennen vuoden loppua, Sipilä sanoi.
– Se on mahdollista marraskuussa, mutta arvioin, että viimeistään joulukuussa löytäisimme ratkaisun, hän jatkoi.
Irlannin pääministeri oli Sipilän kanssa samoilla linjoilla. Myös Varadkar toivoo pikaista ratkaisua, mutta ei pidä mahdottomana, että sellaisen löytyminen venyy joulukuulle.
– Mitä enemmän päiviä kuluu, sen epätodennäköisemmäksi käy, että erityinen kokous asiasta voisi olla marraskuussa, Varadkar sanoi Helsingissä.

Sipilällä joukko EU-tapaamisia

Keskiviikon aikana Sipilä tapaa Kesärannassa muita EU-johtajia, muun muassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, Unkarin pääministerin Viktor Orbanin ja Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin.
Vieraslistalla ovat myös huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sekä EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier.
Sipilän isännöimissä tapaamisissa pohjustetaan Suomen EU-puheenjohtajuuskautta, joka alkaa ensi heinäkuussa. Lisäksi keskustellaan ajankohtaisista EU-asioista.
Torstaina Sipilän ohjelmassa ovat vielä Bulgarian pääministerin Boiko Borisovin sekä EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin tapaamiset.
Korkean tason EU-vaikuttajien vierailut ajoittuvat eurooppapuolue EPP:n jättikokouksen yhteyteen. EPP on koolla Helsingissä keskiviikkona ja torstaina.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti