Lounais-Häme

Sipilä: Yhdysvaltojen ratkaisu irtautua YK:n ihmisoikeusneuvostosta on symbolisestikin vakava isku

Washington
20.06.2018, 19:01

Ulkomaat

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kutsuu Yhdysvaltojen ratkaisua irtautua YK:n ihmisoikeusneuvostosta valitettavaksi päätökseksi.
– Aika keskeinen osa YK:n toimintaa on ihmisoikeuksien varmistaminen, ja symbolisestikin tämmöisestä toiminnosta irtautuminen on aika vakava isku, hän sanoo STT:lle.
Sinänsä ratkaisu ei yllätä Sipilää Yhdysvaltojen viimeaikaisten toimenpiteiden sarjassa.
– Nyt EU:n pitää vain miettiä, miten me itse toimimme tässä tilanteessa. Ja meidän tehtävämme on vahvistaa näitä instituutioita ja yhdessä sovittujen pelisääntöjen noudattamista ja vaatia sitä myöskin muilta.
Sipilän mukaan sääntömääräinen globaali toiminta on erityisesti pienten maiden etu muun muassa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä ja ihmisoikeuskysymyksissä.
– Kyllä me olemme hyvin vahvasti EU:ssa vaatimassa EU:n yhteisiä toimia tässä. Ja niistä vallitsee kyllä Sofian kokouksen perusteella hyvin vahva yksimielisyys, jopa irtaantuva Britannia oli tässä hyvin vahvasti samoilla linjoilla kuin kaikki muutkin, hän toteaa.

Soinin mukaan USA oli Euroopalle tärkeä kumppani neuvostossa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) pahoittelee Yhdysvaltojen päätöstä irtautua YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Soinin mukaan Yhdysvallat oli Euroopalle tärkeä kumppani neuvostossa.
Yhdysvaltojen lähdöstä ilmoitti maan YK-lähettiläs Nikki Haley yöllä Suomen aikaa. Lausunnossaan Haley nimitteli neuvostoa tekopyhäksi ja sanoi sen pilkkaavan ihmisoikeuksia. Samalla lähettiläs kuitenkin korosti, että neuvostosta irtautumisesta huolimatta Yhdysvallat aikoo jatkossakin pitää kiinni ihmisoikeusvelvoitteistaan.
– Mielellään olisimme nähneet Yhdysvallan neuvostossa mukana. Toivottavasti käytännön toiminta jatkuu kuitenkin hyvällä uralla, vaikka muodollinen sitoutuminen neuvostoon on Yhdysvalloilta tältä erää ohi, Soini sanoo.
Soinin mukaan Suomi on sitoutunut neuvoston työhön ja aikoo edelleen hakea neuvoston jäsenyyttä vuosiksi 2022-2024.
– Meillä on se käsitys että mukanaolo kannattaa, koska silloin pystyy vaikuttamaan neuvoston kannanottoihin, Soini sanoo.

”Dialogi parempi vaihtoehto”

Yhdysvallat on arvostellut ihmisoikeusneuvostoa muun muassa suhtautumisesta Israeliin sekä siitä, että jäseniksi on otettu maita, joiden ihmisoikeustilanne on vähintäänkin kyseenalainen.
Soini ymmärtää Yhdysvaltojen kritiikkiä.
– Pitää tietysti paikkansa, että neuvostossa on maita, joiden oma takapiha ja varmaan etupihakin on siivoamatta. Siinä mielessä kritiikki on perusteltua. Israel taasen herättää aina äärimmäisen voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan, siinä ei sinänsä ole mitään uutta ja jakolinjat ovat tunnetut, Soini sanoo.
Hän uskoo, että dialogi on pitkällä tähtäimellä kuitenkin parempi vaihtoehto.
– Itse ajattelen, että keskustelu on aina tärkeää. Hyödyllisintä on keskustella sellaisten kanssa, joiden kanssa on eri mieltä, kuin vain hymistellä samanmielisten porukoissa.
Suomi suosii kansainvälistä, sääntöperäistä yhteistyötä, koska se on pienten maiden etu, Soini sanoo.
– Yhdysvalloissa kyseessä on selkeä poliittinen linja. Trumpin politiikka on hänen kannaltaan ja hänen vaalilupauksiinsa nähden loogista.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic