Lounais-Häme

Sipilä Ylellä: Jos sote-uudistus lykkäytyy, se voi johtaa hallituksen luottamuksen mittaamiseen

Helsinki
25.06.2018, 22:27

Kotimaa

Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntyminen alkoi maanantaina näyttää entistä todennäköisemmältä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi toimittajille eduskunnassa, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta näytä saavan sote-mietintöluonnosta valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä. Näin ollen sote- ja maakuntauudistus lykkääntyisi vuodella ja alkaisi vasta vuoden 2021 alusta.
Sipilä sanoi Ylen A-studiossa, että jos uudistus lykkääntyy, pitää harkita hallituksen tiedonannon antamista. Sipilän mukaan hallitus voisi tiedonannon avulla mitata, onko eduskunta valmis viemään uudistusta eteenpäin muutetussa muodossa. Hänen mukaansa ei ole mahdotonta, että hallituksen tiedonanto tulisi vielä ennen eduskunnan kesätaukoa eli tämän viikon aikana.
Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen piti merkittävänä riskinä sitä, että uudistus lykkääntyy.
– Toivottavaa on, että sosiaali- ja terveysvaliokunta saa pidettyä junan liikkeellä ja hanke etenee, mutta näyttää siltä, että iso riski on olemassa, että uudistus lykkääntyy valitettavasti jälleen, sanoi Kaikkonen medialle eduskunnassa.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, keskustalainen Hannakaisa Heikkinen oli Demokraatin mukaan sanoissaan vielä suorempi:
– Uudistus siirtyy, Heikkinen sanoi Demokraatille maanantaina.
Myös sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo tviittasi maanantaina, että maakuntien järjestämisvastuu siirtyy vuoteen 2021.
Pääministeri Sipilän mukaan uudistuksen lykkääntymisen seurauksia ryhdytään tarkemmin arvioimaan vasta sen jälkeen, kun asia tiedetään varmaksi.
– Mutta aika paljon menee työtä hukkaan, mitä esimerkiksi maakunnissa on tällä hetkellä tehty. Ja tietenkin se, että onhan se aika vapaa kenttä sitten markkinavoimille myllertää yksi vuosi enemmän tuolla. Varmaan tulee ulkoistamispäätöksiä, jotka eivät ehkä niin harkittuja ole, jos epävarmuus jatkuu uudistuksen alkamisesta.

Jatkoaskelia odotetaan valiokunnasta

Viime viikon torstaina sosiaali- ja terveysvaliokunnan oli määrä sopia sote-käsittelyn jatkoaskelista, mutta kokous päättyi ilmiriitaan. Valiokunta kokoontui myös maanantaina, mutta se ei vielä päättänyt jatkoaskelista.
Uudistuksen käsittelyaikataulu on valiokunnan asialistalla jälleen tiistaiaamuna alkavassa kokouksessa. Kokouksessa tehtävät linjaukset voivat käytännössä tuoda sinetin hallituksen uudistuksen lykkääntymiselle.
– Tiistaina ilmeisesti kuullaan, onko uudistus voimassa 2021 alusta vai 2020 alusta, Sipilä arveli maanantaina.
Tekeillä olevan sote- ja maakuntauudistuksen erilaisia päivämääriä on ehditty lykätä jo moneen otteeseen.
Mahdollisten maakuntavaalien uutta päivämäärää keskustan Kaikkonen ei halunnut tarkemmin arvioida, mutta hän uskoi, että ne pidetään jossain vaiheessa ensi vuotta.
– Toivottavasti mieluummin alkupuolella kuin loppupuolella, mutta jääpä nähtäväksi, Kaikkonen arvioi.
Sipilän mukaan maakunnat eivät ehtisi aloittaa vuonna 2020, jos maakuntavaalit pidettäisiin vasta ensi vuoden huhtikuussa samanaikaisesti eduskuntavaalien kanssa, sillä niille jäisi liian vähän aikaa valmistautua.

https://yle.fi/uutiset/3-10273657
https://demokraatti.fi/sosiaali-ja-terveysvaliokunnan-keskustalainen-varapuheenjohtaja-vahvistaa-sote-ja-maakuntauudistus-siirtyy-vuoden

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic