Lounais-Häme Forssa

Sipuli tuo ruokaan makua – Sipuliviikkoa vietetään tällä viikolla

Sipuli voi olla maun piristäjä tai ruoan raikkauden ja makeuden korostaja.
Korkeavahan keskuskeittiössä Forssassa tehty tomaattisipulisalaatti sopii sipuliviikon teemaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Korkeavahan keskuskeittiössä Forssassa tehty tomaattisipulisalaatti sopii sipuliviikon teemaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Valtakunnallista sipuliviikkoa vietetään tällä viikolla. Viikon teeman mukaisesti todetaan, että hyvää ruokaa ei synny ilman sipulia.

Sipulia käytetään myös Forssassa Loimijoen Kuntapalvelut oy:n valmistamissa aterioissa. Loimijoen Kuntapalveluiden ateria-asiakkaita ovat muun muassa päiväkodit, koulut, palvelukeskukset, sairaala ja kotipalvelun asiakkaat.

– Käytämme sipulia lähinnä ruoan raaka-aineena, kertoo ateriapalvelupäällikkö Jaana Ketonen Loimijoen Kuntapalveluista.

Marjut Venäläinen on valmistanut Korkeavahan keskuskeittiössä tomaattisipulisalaattia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Marjut Venäläinen on valmistanut Korkeavahan keskuskeittiössä tomaattisipulisalaattia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ketosen mukaan sipulia käytetään niin koululaisten, päiväkotilasten, vanhusten, kehitysvammaisten kuin sairaala-asiakkaidenkin aterioissa ruoan mausteena. Lähinnä henkilöstöravintoloiden asiakkaille sipulia tarjotaan joko hernekeiton yhteydessä tai tomaattisipulisalaatissa.

– Sipulin ravitsemuksellinen merkitys ei ole kovin suuri, mutta se on maun tuoja ruoanvalmistuksessa ja näin ruokatottumusten antaja, Ketonen toteaa.

Sopii todella moneen ruokaan

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa, että sipuli sopii todella moneen ruokaan.

– Sipuli voi olla maun piristäjä tai ruoan raikkauden ja makeuden korostaja. Sipuli saa makuihin syvyyttä, ja se tukee ruoan muiden ainesten makuja, MTK:sta todetaan.

Keltasipuli on kaikkein tutuin

Kelta- eli kepasipuli on kaikkein tutuin ja eniten käytetty sipuli suomalaisille. Myös valkosipulista pitävät useimmat, ja punasipuli tuo jo ulkonäöllään ruokaan vaihtelua.

– Purjo maistuu hienostuneen erilaiselta, ja ruohosipuli sopii lähes kaikkeen. Salottisipuli ja vanhanajan ryvässipuli kuuluvat sipuleiden aateliin. Salaatteihin voidaan valita hopeasipulia ja täytettäväksi jättisipuleita. Kevätsipuli ja kiinansipuli ovat tulleet tutuiksi aasialaisruokien ansiosta. Pieniä helmi- ja hillosipuleita sopii käyttää piristeeksi, MTK:sta vinkataan. FL

Lue myös: Kesytä sipuli suuhun sopivaksi – näillä resepteillä arkinen sipuli muuttuu loistavaksi lisukkeeksi tai maukkaaksi pääruuaksi

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat