Lounais-Häme Jokioinen

Sipulin keltaista ja koivun vihreää – Galleria Pehkosen tekstiilinäyttelyssä hehkuvat luonnonvärit

Taiteilija avaa käyttämänsä ekoprint-menetelmän saloja Jokiläänin kansalaisopiston kurssilla.
Maarit Humalajärven näyttelyssä on esillä sekä tänä syksynä valmistuneita töitä että teoksia, jotka ovat olleet aiemmin esillä kansainvälisissä näyttelyissä Euroopassa, Koreassa, Kiinassa ja Japanissa. Kuva: Tapio Tuomela
Maarit Humalajärven näyttelyssä on esillä sekä tänä syksynä valmistuneita töitä että teoksia, jotka ovat olleet aiemmin esillä kansainvälisissä näyttelyissä Euroopassa, Koreassa, Kiinassa ja Japanissa. Kuva: Tapio Tuomela

Väriherkkuja luonnosta -näyttely Tietotalon Galleria Pehkosessa hehkuu upeita luonnon värejä.

– Kaikki taideteoksissa käytetyt värit ovat luonnosta saatuja, hattulalainen taiteilija Maarit Humalajärvi kertoo.

Keltaisen, ruskean ja vihreän sävyt ovat peräisin sipulinkuorista, pajunkuoresta ja koivunlehdistä. Ulkomailta tuodut kilpikirvat ja sinipuu antavat teoksiin punertavia ja lilahtavia vivahteita.

Humalajärvi on opettanut kasvivärjäystä 1980-luvulta lähtien. Silti luonnon väripaletti onnistuu yllättämään hänet yhä uudestaan.

– Se kasvivärjäyksessä juuri viehättää. Väri riippuu materiaalista ja siitä, miten kasvi on kerätty ja kuinka se on käsitelty. Muuttujia on todella monta.

Galleria Pehkosen tekstiilinäyttelyssä hehkuvat luonnonvärit

Näyttelyn teoksissa Humalajärvi on käyttänyt materiaaleina villaa ja erityisesti silkkiä.

– Eläinperäiset kuidut ottavat luonnonvärejä parhaiten vastaan.

Hän on saanut värit kasveista talteen uuttamalla, keittämällä ja käyttämällä ekoprint-tekniikkaa, jossa kasvit kääritään kankaan sisään ja höyrytetään esimerkiksi mehumaijassa. Hän on myös maalannut kasviväreillä ja kirjonut kankaita kasvivärjätyillä langoilla.

Materiaalien kerroksellisuus ja runsaat kirjonnat kuvaavat elämän rikkautta.

Teoksia työstäessään Humalajärvi on tehnyt surutyötä, iloinnut ja ihastellut luonnon ihmeitä.

– Tyttäreni perhe oli vapaaehtoistöissä Keniassa, jonne me menimme jouluksi. Hajut ja tuoksut, joita siellä koin, olivat niin huumaavia, että ne pyörivät mielessäni kuin filminauha. Heti kotiin tultuani aloin työstää teosta Enemmän kuin elokuvissa, Humalajärvi kertoo.

 

Taiteilija toivoo näyttelyn innostavan kävijöitä tutkimaan luontoa, sen värejä ja muotoja, mutta myös altistumaan luonnossa liikkumisen voimaannuttaville vaikutuksille.

Valkeakosken opiston suunnittelijaopettajana ja nyttemmin eläkkeellä olevana tuntiopettajana Humalajärvi on päässyt todistamaan kasvivärjäyksen uutta tulemista. Ekologisuus-, ilmasto- ja kiertotalousteemat ovat saaneet nuoretkin rientämään kasvivärjäyskursseille.

– Moni innostuneena ja haltioituneena ihmettelee, miksei ole tullut aiemmin, Humalajärvi naurahtaa.

Jokiläänin kansalaisopisto järjestää lokakuun viimeisenä viikonloppuna Paanan koulussa kurssin, jossa Humalajärvi opastaa kuvioimaan kankaita kotikeittiössäkin toteutettavalla ekoprint-tekniikalla.

Hän toivoo, että jokunen kurssilainen innostuisi kirjonnastakin.

– Kirjonnassa vähilläkin välineillä ja materiaaleilla saa paljon puhuttelevia asioita aikaan. FL

Väriherkkuja luonnosta -näyttely Jokioisten Tietotalon Galleria Pehkosessa (Humppilantie 9 A) 31.10. saakka. Avoinna ma–pe 7.30–16.15.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic