Lounais-Häme

Sirkka-Liisa Anttila: "EU:n on otettava maailmassa vahvempi rooli"

Anttilan mukaan unionin ulkoinen toimintaympäristö on epävakaampi kuin aikoihin.
Forssalaisen keskustapoliitikon Sirkka-Liisa Anttilan mielestä EU:n pitäisi vahvistaa rooliaan. KUVA: Patrick Seeger / EPA

Eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenen Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) mielestä EU:n on vaalittava vahvemmin yhteistyötä ja puolustettava yhteisiä sääntöjä.

Anttilan mukaan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin linjapuheessaan esittämät ajatukset tarjoavat hyvän lähtökohdan EU:n globaalin roolin vahvistamiselle ja jännitteiden purkamiselle kansainvälisessä yhteistyössä.

– Juncker vetosi puheessaan Euroopan yhtenäisyyden merkitykseen: lännen ja idän, pohjoisen ja etelän yhteistyöhön. Unioni on todellakin liian pieni jakautumaan ja suuretkin EU-maat ovat liian pieniä toimimaan yksin. Mitä sisäisesti yhtenäisempi ja vahvempi unioni, sitä vaikuttavampi ja vaikutusvaltaisempi unioni on kansainvälisellä näyttämöllä, Anttila sanoo.

Anttilan mukaan Euroopan unionin ulkoinen toimintaympäristö on epävakaampi kuin aikoihin: idässä on siirrelty rajoja vastoin kansainvälistä oikeutta, lännessä on irtauduttu ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta ja etelässä on sotia ja konflikteja, jotka aiheuttavat muuttoliikettä Eurooppaan.

– Maailman vakauden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että Euroopan unionilla on työkalut toimia ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan yhtenäisesti, vaikuttavasti ja tehokkaasti. Unioni on ulkopoliittisesti vahva toimija kun se käyttää tehokkaasti ”pehmeää” valtaansa. Kriisejä ei ratkaista aseilla vaan keskustelulla, yhteistyöllä ja sopimuksilla.

Kansainvälisten jännitteiden lieventäjänä, rakentavan yhteistyön vaalijana ja monenkeskisen sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen vakauttajana EU:n rooli on Anttilan mukaan yhä merkittävämpi.

EU:n on Anttilan mielestä tehtävä myös enemmän Yhdysvaltojen saamiseksi takaisin ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan. Kauppapolitiikan kysymyksissä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa on hänestä tiivistettävä.

– Transatlanttisen kaupan sujuva jatkuminen on tärkeää molempien mantereiden taloudelle ja työllisyydelle. Unionin on myös kyettävä parantamaan EU–Venäjä -suhteita siten, että etenkin ympäristöyhteistyötä pystytään edelleen kehittämään vallitsevissakin olosuhteissa.

– Presidentti Niinistö on pitänyt esimerkillisesti esillä Arktisen alueen ympäristöaloitettaan, jonka tavoitteena on vähentää mustan hiilen käyttöä ja hillitä ilmastonmuutosta. Aloite on saatava Euroopan unionin yhteiseksi politiikaksi, Anttila esittää. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic