Lounais-Häme Forssa

Sirkka-Liisa Anttila sai ministerin arvonimensä lämminhenkisessä juhlassa

Ministeri Sirkka-Liisa Anttilan poikkeuksellinen parlamentaarikon ura kokoaa arvostusta yli puoluerajojen.
Perjantaina syksyllä tapahtuvan perheenlisäyksen vuoksi eronpyyntönsä jättävä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko luovutti ministerin arvonimen Sirkka-Liisa Anttilalle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Perjantaina syksyllä tapahtuvan perheenlisäyksen vuoksi eronpyyntönsä jättävä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko luovutti ministerin arvonimen Sirkka-Liisa Anttilalle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön Sirkka-Liisa Anttilalle (kesk.) myöntämä ministerin arvonimi luovutettiin pitkän linjan parlamentaarikolle keskiviikkona Forssassa.

Lämminhenkisessä luovutusjuhlassa muistutettiin, miten poikkeuksellisen uran Anttila on keskustalaisena poliitikkona tehnyt paikallispolitiikasta aina kansainväliseen yhteistyöhön saakka.

Lasikattojen särkijä

Arvonimen luovuttanut tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi luovutuspuheessaan, miten merkittävää työtä Sirkka-Liisa Anttila on vuonna 1977 alkaneella poliitikon urallaan tehnyt. Paitsi maatalouden ja maaseudun asian ajajana Anttila on toiminut muun muassa tasa-arvon edistäjänä.

Saarikko kuvasi nasevasti Anttilan merkitystä myös koko Forssalle.

– Voiko Forssaa edes olla ilman Sirkka-Liisa Anttilaa, hän kysyi.

Saarikko muistutti, että Anttila on ollut monesti rikkomassa lasikattoja. Hän on muun muassa Suomen pitkäaikaisin naiskansanedustaja, ensimmäinen nainen maa- ja metsätalousministerinä ja vasta seitsemäs ministerin arvonimen saanut nainen. Hän on ollut myös esimerkiksi eduskunnan varapuhemies ja europarlamentaarikko.

Neuvoja nuoremmille, munkkeja autokuskille

Sekä Saarikko että juhlaan myös osallistunut elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) ovat saaneet nauttia Sirkka-Liisa Anttilan kokemuksesta ja hänen antamistaan ohjeista. Heille Anttila on esikuva vahvasta ja asioihin paneutuvasta suomalaisten etujen ajajasta, jolle ihminen on aina etusijalla.

Tasa-arvon ajamisesta Saarikko kertoi myös saaneensa Sirkka-Liisa Anttilalta ikimuistoisen ohjeen.

– Annika, tasa-arvoa pitää ajaa niin, ettei miehet huomaakaan, kuiskutti Sirkka-Liisa minulle.

Kulmunin mukaan Anttilalta on saanut aina kysyä neuvoa ja apua, ja aina niitä myös on saanut.

Sirkka-Liisan äidillinen ote ja ihmisistä välittäminen on näkynyt myös arjen tekoina.

– Ministeriön autonkuljettajat ovat kertoneet, miten Sirkka-Liisa oli paistanut munkkeja kuljettajalle, joka tuli aamulla hakemaan kyyditettäväänsä. Ja nytkin minusta huolehditaan, Sirkka-Liisan keittämää marjamehua sain mukaani, Saarikko kertoi.

Lipponen: ”Olet valtava voimanpesä”

Juhlassa puhuneet kehuivat vuolaasti Anttilan tapaa ottaa ihmiset ihmisinä. Hänen verkostoitumiskykyään kuvattiin aivan poikkeukselliseksi. Esimerkiksi europarlamentaarikkona hän loi suhteita muiden EU-maiden edustajiin niin, että ystävyyssuhteet ovat pysyneet virkeinä tähän päivään asti.

Paavo Lipponen (sd.) aloitti eduskuntauransa samaan aikaan kuin Sirkka-Liisa Anttila. Hän muisteli lämpimästi heidän yhteistyöaikaansa.

– Sinulla on vahva perusitsetunto ja olet valtava voimanpesä. Olet ihminen ja poliitikko, jonka aikaansaannokset ovat valtavat, Lipponen ylisti.

Lipponen myös muistutti, että monelle ministerin arvonimi tulee vähän kuin manulle illallinen.

– Sinä olet Ministeri isolla kirjaimella, hän kiteytti.

Sirkka-Liisa Anttila ja Paavo Lipponen arvostavat toinen toistaan ja heillä on parlamentaarikkovuosiltaan monia yhteisiä muistoja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sirkka-Liisa Anttila ja Paavo Lipponen arvostavat toinen toistaan ja heillä on parlamentaarikkovuosiltaan monia yhteisiä muistoja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Arvonimen hakemisessa Sirkka-Liisa Anttilalle oli mukana paikallisia ja valtakunnallisia tahoja, joissa Anttila on urallaan vaikuttanut. Esimerkiksi Keskustanaiset, Forssan kaupunki ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä olivat arvonimihankkeessa mukana.

Sirkka-Liisa Anttila arvostaa saamaansa arvonimeä. Hän kuunteli arvonimen luovutusjuhlassa pidettyjä puheita välillä selvästi liikuttuen.

– Vähän pelkäsin, pystynkö omaa kiitospuhettani itkemättä pitämään, mutta onnistuihan se, hän totesi tyytyväisenä. FL

 

Luitko tämän: Sirkka-Liisa Anttila hyvästelee eduskunnan: “Kiitollisena katson menneitä, elämäni rikkaimpia vuosia”

 

Muokattu 8.8. 2019 klo 9:56

Korjattu 1977 alkaneella poliitikon urallaan

Fingerpori

comic

Näkoislehti

6.4.2020

Uusimmat