Lounais-Häme Forssa

Sirkka-Liisa Anttila sote-uudistuksen epäonnistumisesta: "Tämä on sellainen vaalikausi, ettei toista ole ollut"

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

– Hallitus ajoi päin seinää, ja sen on nyt kannettava vastuu, tuumaa forssalainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

Hänen mielestään Juha Sipilän päätös pyytää hallituksen eroa oli oikea.

– Sipilällä on sellainen periaate, että tulos tai ulos. Oli selkärankaista toimia periaatteen mukaisesti. Jos hän olisi jatkanut pääministerinä, häntä olisi syytetty sanojensa syömisestä, Anttila perustelee.

 

Nyt opitaan virheistä

Anttilan mukaa nyt alkaa virheistä oppimisen aika.

– Olemme kaikki tehneet niitä.

Hänen mielestään sote-uudistuksen valmistelu painottui virkamiehille, mutta valmisteluun olisi tarvittu myös vahvaa perustuslaillista osaamista. Poliitikot pyrkivät vahvasti ohjaamaan virkamiesten työtä huomioimatta perustuslain asettamia rajoja.

– Runsas poliittinen ohjaus kertoo siitä, että hallituksella on ollut valtava tahto edistää tavoitteitaan. Tulevaisuudessa on kuitenkin muistettava, että hallituksen ja ministerin tärkein tehtävä on valmistella lakeja nimenomaisesti perustuslain mukaisesti.

”Kaikki puolueet mukaan valmisteluun”

Anttila toivookin, että suurten uudistusten valmistelu olisi tästä lähtien parlamentaarista, eli kaikki puolueet pääsisivät vaikuttamaan niihin.

– Politiikassa on perinteisesti isojen uudistusten valmisteluissa toimittu parlamentaarisesti. Kulttuuri on muuttunut vasta parin viimeisen vaalikauden aikana.

Sirkka-Liisa Anttila muistuttaa, että uudistukset eivät kaatuisi eduskuntavaaleihin, jos niitä edistäisivät kaikki puolueet.

Anttila kuvaa viimeistä vaalikauttaan sellaiseksi ”ettei toista ole ollut”. Hän viittaa erityisesti sote-uudistuksen epäonnistumiseen ja virkamiesten vahvaan poliittiseen ohjaamiseen.

Anttila ei ole ehdolla enää seuraavissa eduskuntavaaleissa. Hän ei kuitenkaan koe poliittisen valtakautensa olevan vielä ohi, vaikka hallituksen poliittinen valta onkin muuttunut nyt hallinnolliseksi.

– Minulla riittää tekemistä vielä paljon esimerkiksi Euroopan neuvoston parissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti