Lounais-Häme

Sirkuksen suosio kestää

 

Sirkus Finlandia on täällä taas. 40-vuotisjuhlakiertueensa aloittanut Suomen näyttävin sirkus paahtaa lokakuun loppuun asti noin 250 näytöksen voimin. Torstaina sirkus vierailee Forssassa, jossa jälkimmäinen näytös alkaa klo 18.30.

Sirkustirehtöörinä toimii Carl Jernström jr, jonka isä Carl-Gustaf Jernström perusti Sirkus Finlandian vuonna 1976. Jernström nuorempi kertoo syntyneensä Vaasassa ja lentäneensä Poriin viikon ikäisenä – sirkuksen perässä luonnollisesti.

-Tässä ammatissa oppii kaikkia muita ammatteja, kertoo Jernström, joka vastaa muun muassa sirkuksen talousasioiden pyörittämisestä ja hyppää tarvittaessa hevosen selkään näytöksessä.

Meille asiakkaille sirkus on juhlaa, mutta henkilökunnalle arkea. Tai ei oikeastaan arkea, sirkustirehtööri tarkentaa.

-Sirkus on elämäntapa. Uudesta työntekijästä huomaa kuukaudessa, jaksaako hän tätä. Sirkus on vanha kulttuurin laji, ja meilläkin on esiintyjiä viidennessä sukupolvessa, Jernström jr kertoo.

Maailma muuttuu ja sirkuksen pitää muuttua siinä sivussa. Klovnit ja trapetsitaiteilijat pitävät pintansa, mutta joka vuosi sirkuksen pitää tuoda jotain uuttakin. Jernström jr kertoo, ettei sirkuksella ole varaa kokeiluihin. Viisi vuotta virallisesti tirehtöörinä toiminut Jernström sanoo haistavansa hyvin, mitkä asiat viihdyttävät yleisöä.

Juhlavuoden kunniaksi Sirkus Finlandia esittelee uudessa sirkusteltassaan catwallin, jollaista ei Jernströmin mukaan ole missään muussa kiertävässä sirkuksessa. Hän nostaa esiin myös ensimmäistä vuotta Finlandian mukana esiintyvän amerikkalaisen klovnin, jota Jernström pitää alallaan yhtenä parhaista.

Kansalle tarjotaan yhä enemmän leipää tai ainakin sirkushuveja, mutta perinteisen sirkuksen suosio kestää. Sirkus Finlandian katsojakeskiarvo on 700-800 henkilöä ja kiertueen aikana sirkuksessa vierailee noin 200000 suomalaista. 1990-luvun lama ajoi Sirkus Finlandian konkurssiin, mutta yrittäjäperhe ei luovuttanut.

-Yksi suosion syy on se, että me viemme sirkuksen sinne, missä ihmiset ovat. Meistä tykätään erityisesti Lapissa, mutta myös Helsingissä riittää suosiota, Jernström jr toteaa.

 

Sirkus Finlandia
Aloitti toimintansa vuonna 1976.Sirkustirehtööri Carl Jernström Jr.Maan ainoa kansainvälisen luokan suursirkus.25 esiintyjää 19 eri maasta.Suomen kiertueen aikana (huhti-lokakuu) kilometrejä kertyy noin 8000.Sirkusteltta pystytetään ja puretaan vuodessa noin120 kertaa.Numeroituja istumapaikkoja katsomossa 1150.Sirkuksessa vierailee vuosittain yli 200000 suomalaista.Liikevaihto kaudella 2014 neljä miljoonaa euroa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti