Lounais-Häme

Sirkus innosti Riihivalkaman koululla - katso video koululaisten temppuilusta

-Nostetaan ensin kädet jalkojen päälle näin, päänsä mattoon painanut sirkustaiteilija ja -opettaja Jukka Grönfors opastaa ja nostaa polvet koukussa olevien käsivarsiensa päälle.

-Siitä noustaan ylös näin. Eikä haittaa, jos asento meneekin yli, leuka vain rintaan ja pehmeästi kaatuen kuperkeikkaan, Grönfors neuvoo kohottaessaan jalkansa suorana ylös kohti kattoa.

Hetken päästä Riihivalkaman koulun liikuntasalissa kuuluukin jo heleää naurua ja kevyttä tumpsahtelua, kun koulun kakkosluokkalaiset harjoittelevat seisomista pää alaspäin.

Nouseepa osa jo suoraan käsiensä varaan seisomaankin tottuneen näköisesti.

-Harrastan telinevoimistelua ja koripalloa, sirkusta en ole koskaan kokeillut. Seisomme käsillämme telinevoimistelussa, siksi tämä on helppoa, Minni Suomalainen kertoo.

-Voisin harrastaa sirkustakin, olisi hauskaa.

 

Kulttuuriyhdistys Kuvio ry sai Kylien lapset -hankkeensa parissa sirkukseen liittyen samanlaisia vastauksia kysellessään lapsilta ja nuorilta, mitä toimintaa he haluaisivat alueelle.

-Sirkus oli selvästi toivelistalla, Kuvion vastaava kulttuurituottaja Minna Lehtola kertoo.

Sen vuoksi Kuvio järjestikin nyt Riihivalkaman koululla sirkuspajan Lekan eli verkostomaisen lastenkulttuurikeskuksen kautta. Leka tulee sanoista leikki ja kasvu.

Raha järjestämiseen tulee osittain kunnilta, osittain opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksena.

Grönfors kertoo, että sirkusharrastuksen suosio on ympäri maata räjähtänyt. Sirkuskoulut täyttyvät nopeasti, eikä kaikkiin ryhmiin Grönforsin mukaan tahdo löytyä edes ohjaajaa.

-Meilläkin oli vaikeuksia löytää pajalle vetäjää, mutta Taiteen edistämiskeskuksen avulla löysimme Jukan, Lehtola iloitsee.

 

Syksyn aikana sirkuspajoja järjestetään myös seudun muissa kunnissa, kuten Jokioisilla Miinan koululla lokakuun puolivälissä.

-Syksyn aikana eri kouluissa esitellään lapsille, mitä sirkusharrastus ylipäätään on, kenties ensi vuonna saisimme jonkinlaisen pysyvämmän sirkuskoulun tälle seudulle, Lehtola sanoo.

Lehtolan mukaan Lekan toiminta tähtää ylipäätään tämän suuntaisten tapahtumien ja aktiviteettien järjestämiseen.

-Sirkuspajojen lisäksi tulevaisuudessa esimerkiksi teatterikiertueiden järjestäminen voisi olla mahdollista, Lehtola pohtii. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic