Lounais-Häme Jokioinen

Sirkus Melskala vie Suomen lapset musiikilliseen teatteriseikkailuun

Teatterin ja musiikin liitosta syntyy musiikillista lastenteatteria. Tai ainakin maailman kummallisin koko perheen show.
Musiikkia, teatteria ja sirkustunnelmaa on tiedossa, kun Sirkus Melskalan Siina Hirvonen, Jaakko Loukkola ja Tuomo Rannankari pääsevät vauhtiin. Kuva: Tapio Tuomela

Otetaan kaksi muusikkoa, yksi näyttelijä, lavasteita, äänentoistoa, valoja ja pukuja. Sekoitetaan sopivassa suhteessa, harjoitellaan ja lähdetään kiertueelle.

Siinä resepti, jolla syntyi Sirkus Melskala, visualisoitu lastenmusiikkikonsertti, joka lähtee kiertämään Suomea. Luvassa on kymmeniä esityksiä kevään ja ensi syksyn aikana. Keväälle 2020 riittää ainakin 25 keikkaa.

Enempää esityksiä ei kalenteriin mahtuisikaan, sen verran massiivinen paketti lavasteineen ja tekniikoineen tien päälle lähtee.

– Tämä on ihan uudenlaista tekemistä, kertoo Jaakko Loukkola, joka on IdeaTeatterissa tehnyt kiertue-esityksiä aikaisemminkin.

IdeaTeatterin hiljaisen kauden Sirkus Melskala päättää rytinällä ja koko Suomen valloituksella.

Loukkola kuvailee esitystä maailman kummallisimmaksi koko perheen showksi.

Television lastenohjelmista tutuille muusikoille Tuomo Rannankarille ja Siina Hirvoselle Sirkus Melskala on myös uutta.

– Televisiotyössä kuvittelemme yleisön, jolle esiinnymme. Nyt pääsemme elävän yleisön eteen, Rannankari sanoo.

– Ja vaikka minulla on yhtye Siina ja Taikaradio, on esiintyminen aika yksinäistä. Nyt pääsen ryhmän mukana tekemän, se on aivan erilaista, täydentää Hirvonen.

Tekijöiden yhteistyö on koko projektin ajan ollut saumatonta. Kaikki ovat tottuneet työskentelemään aikataulupaineessa.

– Eihän tässä voi tulla riitaa, kun on aikaa tehdä, Rannankari sanoo.

Takana on melkein viikko tiivistä harjoittelua ja useampi läpimeno.

Kolmikko on tehnyt yhteistyötä ennenkin. Esityksellä ei ole erikseen ohjaajaa, vaan kaikki tehdään yhdessä.

– Meillä on täysi luottamus toisiimme, miksi pitäisi ottaa siihen väliin vielä ohjaaja, pohtii Loukkola.

Sirkus Melskalan kaltaiselle esitykselle on ilmiselvästi kysyntää, sen verran hyvin lippujen ennakkomyynti on sujunut. Esitykset ovat iltaisin ja viikonloppuisin, ja paikallisina yhteistyökumppaneina järjestelyissä ovat mukana Mannerheimin lastensuojeluliiton yhdistykset ja muut kolmannen sektorin toimijat.

Ensiaamuesityksensä Sirkus Melskala saa tänään Jokiosilla. Näytöksiä on kaksi: aamulla mukaan pääsevät varhaiskasvatuksen lapset, iltapäivällä kunnan 1.- ja 2.-luokkien oppilaat.

Sirkus Melskala on jokioislaisen IdeaTeatterin tuotantoa. Tuotantoa on valmisteltu puolisen vuotta eri paikkakunnilla, viimeksi kuluneen viikon aikana kaikki on nivottu yhteen Tietotalon yläkerrassa Jokioisilla.

Jokioisten esitykset ovat SIrkus Melskalan kiitos kunnalle, joka on tarjonnut harjoittelutilat Tietotalon yläkerrasta ja muutakin apua ryhmälle.

– Täällä on ollut mielettömän ystävällinen ja lämmin vastaanotto meille, Siina Hirvonen kiittelee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic