Lounais-Häme

Sirkus on oiva keino huijata lapset liikkumaan

Taistelussa lasten liikkumattomuutta vastaan kaikki keinot ovat sallittuja. Yksi, ilmeisen tehokkaaksi havaittu keino on sirkus, jossa liikunta tapahtuu ikään kuin huomaamatta.

-Sirkus on täydellinen tapa huijata lapset irti tietokoneen äärestä! Sirkus kehittää keskittymistä, tasapainoa ja koordinaatiota. Se huijaa lapsen käyttämään kehoaan ja nauttimaan siitä, sirkuskoulu ARXin puheenjohtaja Hanna Hietala selittää.

Hietala opettaa huhtikuun sunnuntaisin sirkustemppuja somerolaisille lapsille kahden eri ikätason mukaan jaetulla kurssilla. 5-8 -vuotiaat temppuilevat sirkustelukurssilla ja 9-14 -vuotiaat harjoittavat taitojaan sirkuskoulussa. Molemmat kurssit ovat Sykkeen järjestämiä.

Hietalan mukaan sirkusta voivat harrastaa kaikki ikään tai taitoihin katsomatta.

-Sirkus on laji, joka on äärimmilleen vietyä kehonhallintaa, mutta myös paljon muuta. Esimerkiksi jonglööraus saattaa avautua hetkessä matemaattisesti lahjakkaalle ihmiselle. Kaikkeen ei tarvita akrobatiaa.

Myös liikuntarajoitteinen voi harrastaa sirkusta, kuten taikatemppuja.

-Sirkus on tosi matalan kynnyksen harrastus, joka sopii kaikille vauvasta vaariin.

Hietalan määritelmä pitää kutinsa Sirkuskoulu ARXinkin puitteissa. Hämeenlinnassa majaansa pitävä sirkuskoulu on järjestänyt vauvasirkusta, ja parhaillaan on käynnissä 60+ sirkusryhmä.

Lapsille sirkustemput räätälöidään kunkin kehitystason mukaan. Someron neljän kerran kurssilla ensimmäisen kerran Hietala käyttää selvittääkseen, millaisia lapsia kurssille osallistuu.

-Mitä tahansa voi tehdä, mutta eri-ikäisille harjoitteet rakennetaan eri tavalla. On otettava huomioon oma keho ja kehitysvaihe. Ei pientä vauvaakaan voi laittaa istumaan, ennen kuin keho on valmis istumaan.

-Samalla tavoin esimerkiksi käsillä seisontaa ei voi tehdä, ennen kuin hermosto on tarpeeksi kehittynyt, Hietala kertoo.

Käsillä seisontaa voidaan alkaa treenaamaan ottamalla sirkuskarhumainen asento. Paino siirtyy jo käsille, mutta kantapäät pysyvät maassa. Harjoittelussa voidaan edetä eteenpäin hyppelehtivään sirkuskarhuun ja varsahyppyihin, jolloin molemmat jalat ovat ilmassa yhtä aikaa.

-Silloin ollaan jo tosi pitkällä käsillä seisonnassa.

Aikamoisia sirkuskarhuja oli sirkuskurssilla sali täynnä. Karhut esittelivät kävelytaitojensa lisäksi muun muassa pallotemppuja, kuperkeikkoja ja vanteiden pyörittelyä.

Sirkus on monesta urheilulajista poiketen myös esittävää taidetta. Sirkustelukurssilla Hietala kannustaa lapsia esiintymään ja olemaan rohkeita.

-Ihan pienestäkin jutusta voi tehdä esityksen. Ja sitten aina taputetaan, Hietala ohjeistaa.

Hietalan oma tausta on rytmisessä kilpavoimistelussa. Lisäksi hän on opiskellut sirkusta ja nukketeatteria.

-Rakkaus kropalla tekemiseen ja näihin välineisiin toi minut sirkuksen pariin. Yksipyöräiset ovat ehdoton suosikkini. Minulla on kuusi omaa yksipyöräistä, Hietala nauraa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic