Lounais-Häme

Sirpa Pietikäisen mukaan Britannian poliittinen uho ennakoi hankalia neuvotteluja

Pietikäinen: Sopimusneuvotteluista on tulossa melkoinen tekninen puristus
Sirpa Pietikäisen mukaan Suomella ei ole erillistä roolia EU:n ja Britannian sopimusneuvotteluissa. Neuvotteluista vastaa EU kokonaisuutena. Kuva: Pekka Rautiainen
Sirpa Pietikäisen mukaan Suomella ei ole erillistä roolia EU:n ja Britannian sopimusneuvotteluissa. Neuvotteluista vastaa EU kokonaisuutena. Kuva: Pekka Rautiainen

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) ennakoi, että Britannian ja EU:n välisistä sopimusneuvotteluista on tulossa melkoinen tekninen puristus siitäkin huolimatta, että kaikki menisi täydellisesti.

Täydellinen edellyttäisi kummankin osapuolen halua saada sopimus aikaan.

– Mukana on todella paljon eri osa-alueita, Pietikäinen toteaa.

EU:n ja Britannian pitäisi päästä sopimukseen esimerkiksi tieteelliseen yhteistyöhön, digiyhteistyöhön ja puolustusyhteistyöhön liittyvissä asioissa.

– Hankalimpana tietenkin kauppasopimus. Miten noudatetaan EU-lainsäädäntöä? Se on lähtökohta, jotta tuotteitaan voi tuoda EU-markkinoille.

Uho on sisäpoliittista käyttöä varten

Brittien sopimusneuvotteluihin ja erityisesti siirtymäajan jälkeiseen kauppasopimukseen liittyvä kommentointi on Pietikäisen mielestä ymmärrettävää, mutta ei hyväksyttävää.

– On ollut hyvin nähtävissä, että se uho on sisäpoliittista käyttöä varten.

Uhoaminen on Pietikäisen mukaan ” mutkia suoristaen” ollut sitä, että Britannian olisi päästävä samoilla ehdoilla EU:n markkinoille ilman, että sen tarvitsee noudattaa EU:n lainsäädäntöä.

– Miksi jäsenmaiden pitäisi noudattaa yhteisiä lakeja päästäkseen markkinoille, ja sen joka on juuri lähtenyt (EU:sta) pitäisi saada etuoikeuksia suhteessa jäsenmaihin? Ei sellaisessa ole realismia.

Britannia on nyt hänen mukaansa samassa asemassa kuin mikä tahansa kolmas maa, kuten Venäjä tai Yhdysvallat.

– Mitä enemmän poliittista uhittelua on, sitä vaikeampi Boris Johnsonin tai Britannian neuvottelutiimin on antaa siitä periksi. Se ennakoi hankalia neuvotteluja, ja lisää kylmän brexitin vaaraa.

Britannia suurin kärsijä ilman sopimusta

Pietikäinen kysyykin, halutaanko Britanniassa minkäänlaista järkevää sopimuskehikkoa?

– Jos ei haluttaisi, siitä kärsisi myös EU, sillä Britit ovat olleet vahva hyvä voima esimerkiksi tutkimusyhteistyössä.

Mutta suurin kärsijä olisi Britannia.

– Kolmannes Britannian kaupasta ja yli puolet heidän tärkeimmästä sektorista, eli finanssimarkkinoista, on EU-aluetta. Tällaisella asenteella, he ovat ajamassa itseään katastrofiin, mikä olisi hirvittävän surullista.

 

Lue myös: Britannia valmistelee omaa tullijärjestelmää ja hakee USA:lta sopimusta, joka päihittää EU:n sopimuksen – Maa valmistautuu brexitin jälkeiseen aikaan (6.2.2020)

 

Pietikäinen ei näe, että Suomella olisi jotain erillistä roolia käytävissä sopimusneuvotteluissa.

– Vahvin kokonaisuudesta tulee, kun EU neuvottelee kokonaisuutena. Komissio on neuvottelijaosapuoli.

– On vaikea nähdä tilannetta, eikä se olisi Suomenkaan etu, että Britannia ikään kuin kilpailuttaisi jäsenmaita keskenään sen osalta, kenen kanssa maa saa miten hyvän diilin.

Toisaalta Pietikäinen muistuttaa, että yleensä ottaen Pohjoismaita ja Britanniaa yhdistävät vapaan kaupan kannattaminen.

– Tässä tarvitaan enemmän yhteistyötä ja vähän vääntöä, että avoin ja vapaaseen markkinaan perustuva EU pysyy vahvana. FL.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat