Lounais-Häme

Sirpa Sironen-Hänninen tekee lapsen tunteet näkyviksi - Hymytintti kertoo miltä tuoreesta isoveljestä tuntuu

Tammelalainen Sirpa Sironen-Hänninen viettää ensimmäistä kesää eläkkeellä. Kiireetön aika tekee tehtävänsä.

-Jäätyäni pois lastenhoitajan työstä olen huomannut, että aivoista on vapautunut kapasiteettia. Enää tarvitse muistaa niitä työhön liittyviä arjen tärkeitä juttuja. Kirjoittamisen miettimiseen on enemmän voimavaroja, vaikka yritän pitää siitäkin luovaa taukoa tänä kesänä, hän toteaa.

Tauolle on hyvä hetki, sillä Sironen-Hännisen neljäs kirja Hymytintti on juuri ilmestynyt. Hymytintti on suunnattu päiväkotien arkeen, mutta myös lapsiperheille kotona luettavaksi.

 

Hän haluaa kirjoillaan tehdä lapsen ja hänen tunteensa näkyväksi. 96-sivuinen Hymytintti on kokoelma nokkelia runoja, jotka kuljettavat tarinaa uuden vauvasta etenkin isoveljen näkökulmasta. Esimerkiksi ilo, ylpeys, rakkaus, kateus ja ärtymys ovat läsnä.

-Kirjaa lukiessa lapsen kanssa voi käydä läpi vauvan herättämiä tunteita ja lapsikin rohkaistuu niistä kertomaan. Yhteinen lukuhetki vanhemman kanssa vahvistaa suhdetta.

Yhteistyökumppani, hämeenlinnalainen Jukka Salminen on säveltänyt runoista 20. Kirjaan kuuluu cd, jolla Salminen esittää sävellyksensä.

-Yhteistyömme toimii niin hyvin, että halusin sitä jatkaa. Olemme myös käyneet yhdessä keikoilla päiväkodeissa. Niitä on luvassa lisää ensi syksynä sopivan rauhalliseen tahtiin.

Tutkimaan houkutteleva kirjan kuvitus on Anita Polkutien.

 

Sironen-Hänninen on huolissaan siitä, että lapsille ääneen lukeminen on vähentynyt. Huoli alkoi viritä työvuosina Tammelan Taikatassun päiväkodissa.

-Lukemisen määrä on selvästi vähentynyt. Iltasadut eivät kuulu kaikkien perheiden arkeen. Se on harmi, sillä esimerkiksi lapsen kanssa loruttelu on hänelle tutkitusti hyväksi.

Sironen-Hänninen muistuttaa, että vauvan kanssa yhdessä tekeminen, oleminen ja kokeminen vahvistavat vuorovaikutusta. Lapselle lukeminen ja hetkeen keskittyminen tukevat läheisyyttä.

Vuorovaikutuksessa vauva oppii itsestään ja toisista ihmisistä. Toistuvat vuorovaikutuskokemukset varhaisvuosina vaikuttavat myös lapsen aivojen kehitykseen. Ne muovaavat aivojen toiminnallisia rakenteita.

-Katsekontakti on olennaista vauvan kanssa. Siksi siis rattaatkin kannattaa asentaa niin, että lapsi näkee työntäjän kasvot.

 

Osa nykyajan vanhemmista tarvitsee tukea lapsen kanssa. Ensi keväänä Sironen-Hänniseltä ilmestyy Sanoma Pron Oppi ja ilo -sarjassa kirja vauvoille, jossa on vuorovaikutuksen avaimia myös vanhemmille.

-Kirjoitin runoja ja loruja lapselle ja varhaisen vuorovaikutuksen asiantuntija, psykologi Leea Mattila antaa ohessa vinkkejä vanhemmille, miten vuorovaikutusta voi kohentaa.

 

Sironen-Hänninen ehti tehdä lähes 40 vuoden uran varhaiskasvatuksessa.

-Hoidettavaksi alkoi tulla jo toista sukupolvea. Viihdyin työssäni, mutta viihdyn myös eläkkeellä.

Eläkeläisen luovan kesätauon aikana hänen mielessään muhivat ideat lasten teksteille, mutta myös toisenlaiset ajatukset itävät.

-Ajatuksissa on myös kirjoittaa joitain tekstejä aikuisille. Jonkin verran niitä on valmiina ja osasta on sävelletty laulu. Sulattelen ideaa tänä kesänä. FL

 

Sirpa Sironen-Hänninen

Tammelalainen lastenhoitaja ja kirjailija.

Vuonna 2013 hänet valittiin vuoden lastenhoitajaksi.

Sironen-Hännisen esikoisteos on Ipanakerä, joka ilmestyi vuonna 2011. Siinä maailmaa katsotaan lapsen silmin ja tarina kulkee päiväkotivuoden mukaan.

Ipanakerän, Leppäkertun keinutuolin (2014), Viuveli, vauvelin (2017) ja Hymytintin (2018) on kustantanut hämeenlinnalainen kustantamo Päivä.

Yli 50 hänen runoistaan on sävelletty, ja niitä on myös levytetty.

Uusimmat

Fingerpori

comic