Lounais-Häme Jokioinen

Siru-Lina Ollula innolla Jokiläänin kansalaisopiston rehtoriksi – Haluaa kehittää kaikkea kurssitarjontaa

Kansalaisopiston on tärkeää järjestää toimintaa kaikenikäisille ja kaikentaustaisille ihmisille niin, että jokainen voi löytää tarjonnasta jotakin itseään kiinnostavaa, Siru-Lina Ollula sanoo.
Jokiläänin kansalaisopiston rehtorina aloittava Siru-Lina Ollula on soittanut viulua lapsesta asti. Hänen omin alansa on musiikki, mutta hän haluaa kehittää kansalaisopiston kaikkea kurssitarjontaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokiläänin kansalaisopiston rehtorina aloittava Siru-Lina Ollula on soittanut viulua lapsesta asti. Hänen omin alansa on musiikki, mutta hän haluaa kehittää kansalaisopiston kaikkea kurssitarjontaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokiläänin kansalaisopiston uusi osa-aikainen rehtori Siru-Lina Ollula, 28, ryhtyy hoitamaan tehtäväänsä innostuneena. Jokioisilta kotoisin oleva ja nykyään Someron Somerniemellä asuva Ollula aloittaa virassa 11. huhtikuuta.

– Kansalaisopiston on tärkeää järjestää toimintaa kaikenikäisille ja kaikentaustaisille ihmisille niin, että jokainen voi löytää tarjonnasta jotakin itseään kiinnostavaa, Ollula sanoo.

Jokiläänin kansalaisopisto toimii Jokioisilla, Humppilassa ja Ypäjällä.

– Olen maaseudun kasvatti ja näen, että kansalaisopisto tuo lisäarvoa pienille paikkakunnille. Se on vetonaula, joka tavoittaa eri-ikäiset ihmiset. Opiskelen itsekin kansalaisopistossa viron kieltä.

Ollulan mukaan Jokiläänin kansalaisopisto on hyvin hoidettu, opettajat ovat taitavia ja kurssitarjonta on monipuolista, esimerkiksi käsityöharrastajille tarjottavat mahdollisuudet ovat rajattomat.

– Uskon, että myös kansalaisopiston tulevaisuus on valoisa, Ollula sanoo.

Ollulan omin ala on musiikki, mutta hän haluaa kehittää kaikkea kurssitarjontaa. Hän ideoi myös uutta toimintaa, jossa voitaisiin hyödyntää jokaisen paikkakunnan erikoisuuksia.

Rehtorin työaika on 50 prosenttia täydestä työajasta eikä tehtäviin sisälly opetusvelvollisuutta.

– Rehtorin tehtäviin kuuluu muun muassa edustustehtäviä. Haluan olla kansalaisopiston linkki, jota kaikkien on helppo lähestyä. Kannustan ihmisiä myös kertomaan toiveistaan siitä, mitä opetusta he kaipaavat, Ollula sanoo.

Ollula on toiminut viime kesästä lähtien Asikkalan seudun musiikkiopiston rehtorina, jona hän jatkaa yhä Jokiläänin kansalaisopiston rehtorin työn ohella.

– Olen viihtynyt Asikkalassa ja etänä työskentely on toiminut hyvin, mutta hain Jokiläänin paikkaa, kun kotiseudulla tuli avoimeksi sopiva ja kiinnostava työ. Rehtorin työajan suhteen tulee olla joustava, joten jaan aikani siten, että voin olla aina tavoitettavissa.

Ollula aloitti viulunsoiton 7-vuotiaana. Hän on tyttönimeltään Saira, ja kaikki hänen perheessään ovat ammattimuusikoita. Äiti Maritta Saira ja isä Ari-Matti Saira ovat harmonikansoitonopettajia, veli Aki Saira on klarinetisti ja saksofonisti ja näiden soitinten soitonopettaja, sisko Satu Saira on opiskellut viulun- ja alttoviulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja valmistuu nyt Metropolia ammattikorkeakoulusta muusikoksi pääaineenaan musiikin tuottaminen.

– Kävin lukion Forssassa, minkä jälkeen opiskelin Lahden ammattikorkeakoulussa viulunsoittoa ja valmistuin viulunsoitonopettajaksi ja viulistiksi. Jatko-opiskelujen pariin siirryin Jyväskylän yliopistoon, jossa pääaineena opiskelin musiikkitiedettä ja sivuaineina yhteiskuntatatieteiden eri aloja. Suoritin myös psykologian perusopinnot, Ollula kertoo.

Ollula valmistui filosofian maisteriksi, ja hän kävi vielä Lahdessa suorittamassa viulunsoiton jatkotutkinnon eli A-tutkinnon.

– Minulla oli Lahdessa niin hyvä opettaja, Juhani Palola, että halusin opiskella viulunsoittoa hänen johdollaan niin pitkälle kuin voin, Ollula sanoo.

Ollula on suorittanut myös lähiesimiestyön ammattitutkinnon ja opetushallinnon tutkinnon, joka antaa pätevyyden hallinnollisiin töihin.

Opintojensa ohella Ollula teki koko ajan töitä. Hän teki opettajan sijaisuuksia Lahden konservatoriossa ja Asikkalan ja Heinolan musiikkiopistoissa. Vuodesta 2016 hän toimi viulunsoitonopettajan viransijaisena Salon musiikkiopistossa.

Ollulan toiveena on jatkaa vielä opiskelua.

– Tein gradun viulistien ja musiikinopettajien ammatillisesta identiteetistä, ja tavoitteena on jonain päivänä jatkaa väitöskirjan parissa.

Musiikki kuuluu Ollulan elämään myös niin, että hän on mukana Salossa toimivassa Salo Chamber -kamariorkesterissa, jonka riveissä hän esiintyy konserteissa ja on toiminut konserttimestarinakin.

Ollulan sydäntä lähellä ovat myös eläimet, ja hänellä on Jesse-miehensä kanssa kaksi koiraa, kaksi kissaa, seitsemän kanaa ja kaksi kukkoa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic