Lounais-Häme

Sisäinen ääni ajoi näyttelijän ohjaamaan

 

Markus Töhönen teki pitkäaikaisesta haaveestaan totta. Teatteriharrastus näyttämöllä sai nälän kasvamaan ja miehen haluamaan uudenlaista kokemusta. Ääni takaraivossa on jo pitkään kysellyt näyttämöllä viihtyneeltä Töhöseltä, että miten itse tämän ohjaisit.

-Ääni vain voimistui voimistumistaan. Kun vielä lapsuudenystävä Jesse Villa palasi Jokioisille, asiasta tuli puhuttua ääneenkin. Jesselläkin teki mieli näyttämölle.

Pian tuli oikea hetki, oikeat ihmiset ja Forssan Teatterin Pikku Spotti. Kolmikymmenpaikkaisessa salissa ohjaamista pääsee kokeilemaan ilman suuren näyttämön paineita ja pitkien penkkirivien tyhjäksi jäämisen pelkoa.

Töhönen ohjaa nyt esikoistaan. Satiiri Kerjäläinen ja jänis roolittui teatteria harrastavilla ystävillä, jotka ottivat paikkansa jo samalla, kun hän vasta valitsi teosta.

-Kun luin tekstiä, oli aika selvää, että juuri Tuike Oja on jänis ja Jesse Villa romanialainen Vatanescu. Loput noin vajaasta paristakymmenestä roolista tekevät Milla Malin, Mikael Norri ja minä.

Ystävien ohjaaminen ei ole ollut Töhöselle ongelma.

-Eikä ilmeisesti heillekään, sillä meillä toimivat kemiat. He tuntevat minut ja minä heidät. Jossain vaiheessa mietin kyllä, että kuinkakohan he ottavat minut ohjaaja-auktoriteetiksi, mutta hyvin se on mennyt. Haluan kuunnella heidän ideoitaan ja testailla niitä, mutta lopulta minulla on ohjaajana vastuu siitä miten jokin kohtaus toteutetaan. Sen ymmärtävät kaikki.

Tuomas Kyrön romaanin dramatisointi oli ensimmäisen ohjaustyön näytelmävalinnaksi myös selkeä.

-Arvostan häntä suuresti eikä teosta tarvinnut kauan miettiä. Haastavahan tämä on pienelle näyttämölle: 21 roolilla on vähän tilaa toimia ja tapahtumat etenevät nopealla tempolla. Tarinaa seurataan episodein eli yksi osio alkaa ja loppuu ennen seuraavaa. Lisää haastetta tuovat myös lavasteiden siirrot, jotka näyttelijät tekevät.

Aikataulutus ja esityksen rytmiikka ovat olleet niitä asioita, joiden kanssa ohjaaja-Töhönen on painiskellut eniten.

-Niiden pitää sujua juuri kohdalleen, jotta nopeatempoisen näytelmän kohtaukset toimivat.

Vielä kaveruksilla on ollut harjoituksissa hauskaa, mutta ennen ensi-iltaa on omat naurut naurettava pois.

-Kyllä se hymy tästä vielä hyytyy. Olemme harjoitelleet todella tiukalla aikataululla eli viisi viikkoa harjoituksia ja viisi viikkoa esityksiä.

Töhönen tempautui teatterin maailmaan jo yläasteikäisenä jokioislaisen Notkun nuorisoteatterin kautta. Viime vuosina hän on tullut tutuksi useista Forssan Teatterin tuotannoista. Hän temusi esimerkiksi viime keväänä päänäyttämöllä Öbaut seitsemän veljeksen Juhanin roolissa.

-On todella hienoa, että Forssan Teatteri sai Pikku Spotin pienempiä tuotantoja, erilaisia kokeiluja ja vierailuja varten. Toivon todella, että tätä mahdollisuutta hyödynnettäisiin.

Töhönen on varma, että esikoisohjaus ei jää ainokaiseksi.

-Uskon, että minulla on annettavaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti