Lounais-Häme

Sisiliassa tulvat tappoivat samasta suvusta yhdeksän, miehelle jäi vain tytär

Palermo
04.11.2018, 19:17

Ulkomaat

Tulvat ja rankkasateet jatkoivat Italian piinaamista sunnuntaina. Sisiliassa ainakin 12 ihmisen kerrottiin kuolleen rajuilmojen uhrina. Casteldaccian kaupungissa lähellä Palermoa yhdeksän samaan sukuun kuulunutta kuoli, kun jokitörmä murtui ja tulvavedet pyyhkäisivät lähellä jokea sijaitsevan talon yli.
Vain kolme suvusta onnistui pelastautumaan, yksi heistä kiipeämällä puuhun.
– Menetin kaiken, minulla ei ole enää mitään, vain tyttäreni, kertoi Giuseppe Giordano, 35, toimittajille. Tulvavedet veivät miehen vaimon, kaksi lasta, hänen vanhempansa sekä veljen ja siskon.
Sisilian paikallisviranomaisten johtoon kuuluva Ambrogio Cartosio kartoitti tuhoa lentokoneesta. Hän kuvasi näkymiä ”täystuhoksi”.
Viranomaiset ovat aloittaneet tutkimukset, joissa pyritään selvittämään, oliko jokitörmälle rakennetuissa taloissa noudatettu turvallisuusmääräyksiä.

Metsät nurin, miljardeja rahaa tarvitaan

Viikon jatkuneet rajut sateet ja tulvat ovat viranomaisten mukaan vieneet Italiassa jo yli 30 ihmisen hengen. Lisäksi rajuilmat ovat tehneet massiivista taloudellista vahinkoa. Varsinkin vuorenrinteillä sijaitsevia metsiä on tuhoutunut runsaasti.
Veneton alueen kuvernööri Luca Zaia tutustui tuhoihin yhdessä Italian sisäministerin Matteo Salvinin kanssa. Zaian mukaan metsää on kaatunut kuin tulitikkuja noin 100 000 hehtaarin alalta. Salvini puolestaan pani Twitteriin kuvia tuhosta Bellunon alppikaupungin läheltä.
– Tarvitsemme 40 miljardia euroa turvataksemme jatkon, Salvini sanoi.
Salvinin mukaan tarvittava summa saadaan kyllä kokoon, ”jos EU ei taas ryhdy valittamaan tuhlaamisesta”. EU on arvostellut voimakkaasti Italian budjettiluonnosta, joka sen mukaan pahentaa entisestään maan velkaantumista.
Sään ennustetaan jatkuvan sateisena osassa Italiaa myös ensi viikolla. Italian viranomaisten mukaan mennyt viikko oli sääoloiltaan vaikein 50-60 vuoteen.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti