Lounais-Häme

Sivakointi sujuu sauvoittakin

Keskiviikosta asti Vieremän hiihtostadionin laduilla on lumi lentänyt, kun lasten hiihtokoulu on kerännyt nuoria hiihtäjiä suksien päälle. Reilu kymmenkunta esikoulu- ja alakouluikäistä lasta ovat harjoitelleet monipuolista hiihtämistä ohjaaja Kari Lehtisaaren johdolla.

– Lähdimme perinteisen hiihdon perusasioista keskiviikkona liikkeelle, vuorohiihtoa ja tasatyöntöä. Hiihdimme myös mäkeä ylös ja alas harjoitellen haarakäyntiä ja laskuasentoa. Samalla opitaan myös oikeanlainen kaatuminen. Tärkeintä on, että lapset saavat monipuolista kokemusta, Lehtisaari luettelee ja ohjeistaa ilman sauvoja ohi hiihtäviä lapsia.

– Tämä on askelkäännöksen harjoittelua. Suksen käsittely kehittyy, kun pujottelee ilman sauvojen apua, Lehtisaari selittää.

Ainakin kokeneemmat hiihtokoululaiset pitävät luisteluhiihdosta enemmän kuin perinteisestä.

– Luisteluhiihto on hauskempaa kuin perinteinen. Siinä kiehtoo se, että pääsee nopeasti ja voi tehdä erilaisia liikkeitä kuin perinteisessä, 11-vuotias Forssan Salamassa hiihtävä Luukas Viholainen pohtii.

– Vauhti se on, joka kiehtoo. Molemmista hiihtotyyleistä tykätään kyllä. Olemme lähteneet perinteisellä tyylillä liikkeelle, koska vapaan hiihdossakin tarvitaan samaa rytmitajua kuin perinteisessä, Lehtisaari toteaa.

Luisteluhiihdon harjoittelua onkin ehditty hiihtokoululaisten parissa jo odotellakin.

– Se on hauskempaa, 9-vuotias Sini Nurmisto selittää.

Viholainen ei tullut hiihtokouluun pelkän hiihtämisen takia.

– Tämä kaikki on kivaa, siksi tulin tänne. On hauskaa, kun saa viettää hiihdon parissa aikaa, ja samalla löytää uusia kavereita, Viholainen pohtii.

Nurmisto taas oli tyytyväinen siihen, ettei hiihtokoulussa vain hiihdetty edestakaisin.

– Tulin hiihtokouluun, koska halusin kokeilla tätä. Kaikkein hauskinta on ollut kokeilla erilaisia temppuja. Ei ole ollut vain tavallista hiihtämistä, Nurmisto kertoo

– Ilman sauvoja hiihtäminen on ollut kaikkein hauskinta, 6-vuotias Meea Witka sanoo.

Lehtisaari joutuu hetken pohtimaan, kun kysytään, mikä hiihtokoulussa on tärkeintä.

– Ei tässä ainakaan mitään huonoa puolta ole. Lapset ovat innoissaan ja haluavat oppia hiihtämisestä, Lehtisaari toteaa.

– Kun lapset ovat yhdessä ja tekevät yhdessä, tulee siitä paljon iloa ja riemua.

Vaikka Viholainen tuli hiihtokouluun pitämään hauskaa, ottaa nuori forssalainen hiihtämisen tosissaan.

– Aika suuret tavoitteet minulla on hiihtämisen suhteen. Korkealle pyrin, Viholainen kertoo.

Kun Viholaiselta kysyy, ovatko tavoitteet asetettu olympialaisiin asti, saa vastaukseksi nyökkäyksen. Vaikka lumet ovat sulaneet moneen kertaan talven mittaan, on Viholainen päässyt ladulle usein.

– Ihan hyvin olen päässyt hiihtämään kuitenkin. Olen käynyt myös putkessa hiihtämässä.

Hiihtokoulu on käynnissä Vieremän hiihtostadionilla vielä perjantaina kello 11–13.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti