Lounais-Häme

Sivariin hakeutui viime vuonna enemmän väkeä kuin vuosiin – Syynä Jehovan todistajien erivapauslain poistaminen

Palveluspaikalle koituu siviilipalveluksen suorittajasta 8 000–10 000 euron kustannukset.
Siviilipalvelukeskuksen johtaja Mikko Reijonen teki viime viikolla palveluspaikkakäynnin Hämeen ammattikorkeakouluun, jossa siviilipalvelusta suorittaa tällä hetkellä kolme henkilöä. Kuva: Pekka Rautiainen
Siviilipalvelukeskuksen johtaja Mikko Reijonen teki viime viikolla palveluspaikkakäynnin Hämeen ammattikorkeakouluun, jossa siviilipalvelusta suorittaa tällä hetkellä kolme henkilöä. Kuva: Pekka Rautiainen

Siviilipalvelukseen hakeutui vuonna 2019 merkittävästi enemmän väkeä kuin vuosiin. Siviilipalvelukseen haki 2400 henkilöä, kun 2000-luvulla keskimääräinen määrä on ollut 1800–2000 hakemusta vuodessa.

Syynä kasvuun on Jehovan todistajien erivapauslain poistaminen viime huhtikuussa.

Siviilipalveluspaikkojen löytäminen on valtakunnallisesti jonkin verran vaikeutunut. Palveluspaikan pitää olla julkinen tai voittoa tavoittelematon toimija.

– Suomessa on noin 2600 aktiivista siviilipalveluspaikkaa, joista noin tuhannessa on siviilipalveluksen suorittajia vuosittain, kertoo siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen.

Palveluspaikan löytäminen kestää noin 1,5 kuukautta siitä, kun siviilipalvelukseen hakeutuva aloittaa paikan etsimisen.

 

Palveluspaikalle koituu siviilipalveluksen suorittajasta 8 000–10 000 euron kustannukset. Palveluspaikka vastaa velvollisesta aiheutuvista kustannuksista: päivärahoista, majoituskorvauksesta, ruokailusta ja terveydenhuollosta.

Yrityksissä, ammattiyhdistyksissä tai puolueissa ei voi suorittaa siviilipalvelusta, vaikka se todennäköisesti lisäisi paikkojen määrää ja siviilipalveluksen suosiota.

– Yrityksissä toimiminen on kielletty muun muassa sen vuoksi, että se vääristäisi kilpailua. Sivari on halpaa työvoimaa, Mikko Reijonen toteaa.

Palvelusaika on 36–40 tuntia viikossa ja 347 vuorokautta, eli sama kuin pisimmän varusmiespalveluksen.

– Nykyään siviilipalveluksessa olevat tekevät pitkälti samoja tehtäviä kuin muutkin työntekijät. Työ voi olla hyvin itsenäistä ja sitä voi suorittaa joissakin tapauksissa osittain myös etänä, mutta sivarilla pitää olla osoitettuna valvoja työpaikalta.

– Ei ole lainkaan harvinaista, että palveluksen jälkeen sivari saa paikasta jonkinlaisen työsuhteen, Reijonen kertoo.

 

Siviilipalvelukseen voi hakeutua vakaumuksellisista syistä. Vakaumusta ei ole enää pitkään aikaan tarvinnut selvittää tarkemmin.

Noin puolet siviilipalvelukseen hakeutuvista on keskeyttänyt varusmiespalveluksen. Näin teki myös vahtimestarina Hamkissa palvelusta suorittava Tino Selin. Selin kertoo vaihtaneensa sivariin myös käytännön syistä.

– Asepalvelus tuntui liian suljetulta instituutiolta. Siviilipalvelus on vapaampaa ja mahdollistaa kotona asumisen. Minulla on myös kesken rakennusprojekti, joten sivari sopi elämäntilanteeseeni.

Selin löysi palveluspaikan nopeasti.

– Tärppäsi jo ensimmäisellä lähetetyllä sähköpostilla. FL

Siviilipalvelus

Vuodesta 1998 lähtien siviilipalveluksen on suorittanut noin 34 000 henkilöä.

Siviilipalvelukseen hakeutuu vuosittain noin 7 prosenttia miesten ikäluokasta.

Siviilipalveluksessa on vuosittain 11 saapumiserää.

Palvelus alkaa 28 vuorokauden koulutusjaksolla Siviilipalveluskeskuksessa Lapinjärvellä. Loppuaika suoritetaan henkilön itse hakemassa palveluspaikassa.

Vuonna 2018 siviilipalveluksesta vapautettiin kokonaan tai määräajaksi noin 12 prosenttia sen aloittaneista.

Yleisin keskeytyksen syy on psyykkinen.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic