Lounais-Häme

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta teki äänestäen esityksensä monitoimikeskuksesta

Forssan sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan päätöksen mukaan lautakunta esittää kantanaan kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle Kuhalan ja Tölön koulujen sekä Kurjenpesän ja Taikatuulen päiväkotien toimintojen siirtämistä uuteen monitoimikeskuksen. Sen yhteyteen esitetään kannanoton mukaan rakennettavaksi isoa 1470 neliömetrin suuruista liikuntahallia ja riittävät katsomotilat.

Sivistysjohtaja Jarmo Pynnösen valmistelema pohjaesitys ehdotti uuden monitoimikeskuksen rakentamista, mutta sen yhteydessä olisi lähinnä koulun ja päiväkodin tarpeisiin 640 neliömetrin suuruinen liikuntahalli.

Kokouksessa lautakunnan puheenjohtaja Vesa Niininen (sd.) esitti Maaret Lahtisen (sd.) kannattamana seuraavaa: 1. Kaupunki kustantaa nykyisen Tölön koulun peruskorjauksen olemassa olevien suunnitelmien mukaisesti. 2. Tulee laatia koko palveluverkon kattava investointiohjelma. 3. Tulevat investointipäätökset on tehtävä kohde kerrallaan seuraten kaupungin velkamäärän, käyttötalouden ja oppilasmäärien kehitystä.

Suuren salin omaavan monitoimikeskuksen rakentamista esitti Saara Jokinen (sd.). Esitystä kannattivat Sami Mattila (ps.) ja Jennica Kainulainen (sd.).

Ensimmäisessä äänestyksessä vastakkain olivat muutosehdotukset, joista monitoimikeskuksen rakentaminen voitti peruskorjausesityksen äänin 11-2.

Toisessa äänestyksessä äänestettiin käytännössä liikuntasalin koosta. Muutosehdotus voitti Pynnösen alkuperäisen esityksen ja sitä kannatti 10 jäsentä, Pynnösen esitystä yksi jäsen ja kaksi lautakunnan jäsentä äänesti tyhjää.

Voittaneen ehdotuksen kannalla olivat Lotta Saarenmaa (kok.), Saara Jokinen, Jennica Kainulainen, Tuulia Nieminen (kok.), Turkka Mali (kok.), Hannu Ylitalo (kesk.), Minna Aaltonen (kesk.), Katariina Pohjalainen (vas.), Ari Aaltonen (vas.) ja Sami Mattila. Pohjaesitystä kannatti Pasi Vikman (sd.). Tyhjää viimeisessä äänestyksessä äänestivät Vesa Niininen ja Maaret Lahtinen, jotka ensimmäisessä äänestyksessä olivat Tölön koulun peruskorjauksen kannalla.

 

Monitoimikeskuksen rakentamista on selvitetty jo pitkään. Vuonna 2013 käynnistettiin palveluverkon suunnittelu, johon kuului osana Tölön ja Kuhalan koulujen korjauksen kustannusvertailu käyttökuluineen. Selvitystyön konsulttina oli Ramboll Finland oy.

Vuonna 2016 valmistui FCG Konsultointi oy:n Forssan palveluverkkoselvitys. Tämän jälkeen on Tölön koulusta tehty korjaussuunnitelmat, joita ei ole viety eteenpäin päätöksenteossa.

Pynnönen pitää tärkeänä, että nyt saatiin esitys, joka etenee kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksyttäväksi. Valtuuston pitäisi nykyisten askelmerkkien mukaan tehdä periaatepäätös monitoimikeskuksesta kesäkuun 11. päivän kokouksessa.

Pynnönen korostaa, että vasta tämän jälkeen suunnittelussa voidaan lähteä yksityiskohtiin. Tällöin mukaan otetaan niin koulujen ja päiväkotien henkilökunnalta saatava apu. Osallistettavien määrä tulee olemaan suuri, kun mukaan otetaan myös tiloja käyttävät lapset.

Pynnönen korostaa, että suunnittelu tullaan tekemään hyvin. Hän arvioi, että suunnitteluvaihe tulee kestämään valtuuston päätöksen jälkeen ensi vuoden kesään. Suunnittelijasta tullaan järjestämään tarjouskilpailu.

 

Uuden monitoimikeskuksen perustamiskustannusten on arvioitu olevan 17,9 miljoonaa euroa. Peruskunnostuksen vaihtoehdossa kustannukset nousisivat yli 20 miljoonan. Lisäksi toimipaikkojen vähentämisellä voidaan pienentää käyttökustannuksia.

Nyt lautakunnan esitykseen päätyneen kansainväliset mitat täyttävän sisäkentän rakentaminen liikuntasaliin maksaisi arviolta 1,5 miljoonaa euroa enemmän. Tämän lisälaskun maksajaksi joutuisi liikuntatoimi tilavuokrien kautta, joten yhtälö on haastava toteuttaa.

Lisäksi suuri liikuntasali kaipaisi katsomonsa, joten hintalappu kallistuminen 1,5 miljoonalla eurolla ei ehkä edes riitä. Hankkeeseen on haettavissa valtionosuutta, joka voi nosta jopa viidennekseen hyväksytyistä kustannuksista.

 

Lautakunnan 23-sivuinen esittelyteksti sisältää mielenkiintoisia valmistelun näkökulmia. Palveluverkon tiivistämisen perusteet löytyvät myös lapsimäärän pienenemisestä. 1-vuotiaiden ikäluokka koostui Forssassa viime vuonna 110 lapsesta, kun vuonna 2003 syntyneitä opiskeli 8. luokalla Forssassa kaikkiaan 168 lasta.

Esittelytekstissä perustellaan myös kaupungin taloudellista asemaa ottaa noin 20 miljoonan euron velka 20 vuoden maksuajalla. Rahatoimistolla on haluja saada päätös investoinnin toteuttamisesta mahdollisimman pian, jotta korkosuojaus 20 miljoonan euron lainoille saadaan tehtyä mahdollisimman nopeasti pitkien korkojen käännyttyä jo nousuun. FL

 

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic