Lounais-Häme

Sivistystoimen säästöt kerätään pienistä puroista Tammelassa

Tammelan sivistyslautakunta hyväksyi kokouksessaan perusopetuksen, varhaiskasvatuksen ja kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelualueen talousarvioesitykset ensi vuodelle. Lautakunta totesi, ettei sivistystoimi kykene puristautumaan kunnanhallituksen asettaman kovaan talousarvioraamiin.

-Hallituksen asettamasta tavoitteesta jäätiin aika etäälle toimintojakin karsimalla käyttötaloudesta, toteaa sivistystoimenjohtaja Mari Haapanen.

 

Säästöt muodostuvat sivistystoimen käyttötaloudesta pienistä puroista, koska palvelurakenne ja monet lakisääteiset tehtävät edellyttävät tiettyä toimintaa ja henkilökuntamäärää.

Perusopetuksessa kuluja on Haapasen mukaan karsittu kaikesta mahdollisesta.

Perusopetuksessa talousarvion laadinta on haastavaa, koska kouluverkkopäätöksen käsittely on hallinto-oikeudessa yhä kesken ja vireillä on prosessi uudenlaisesta koululinjauksesta. Talousarvio on laadittu nykyisellä kouluverkolla. Jos päätös neljän koulun loppumisesta ensi syksynä pitää, se merkitsee käyttötalouden osalta karkealla matematiikalla noin 30 prosentin leikkausta.

Kuluja tulee lisää kasvavasta iltapäivätoiminnasta. Lisäksi uudet opetussuunnitelmat edellyttävät uusien oppimateriaalien hankintaa.

 

Varhaiskasvatuksen säästöt merkitsevät sitä, että osa päiväkotiryhmistä on yhdistettävä mutta lainsäädännön rajoissa. Määräaikaisia työsuhteita ei voida jatkaa. Lelu- ja kalustorahat vähenevät, mutta askartelutarvikkeista ei tässä vaiheessa karsita. Kotihoidontukisumma pienenee. Kesäleikkitoimintaan ei saa määräaikaista työvoimaa, mutta toiminta voi säilyä, jos kaksi ohjaajaa voidaan irrottaa kesäkuuksi vakihenkilökunnasta.

Säästöt vähentävät sivistystoimen henkilöstökuluja etenkin sijaisten osalta.

Punakynä osuu kuljetuksiin kulttuuri- ja lasten liikuntatapahtumiin sekä erilaisiin retkiin, joten yhteisten tilaisuuksien järjestäminen vähenee.

Säästöt tarkoittavat liikuntapuolella tiukkaa seulaa liikuntavälineiden hankintaan, mutta suosituista tasapainoryhmistä ei sittenkään supisteta, vaikka niin aluksi suunniteltiin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic