Lounais-Häme Helsinki

SK: Perussuomalaisten kansanedustajat Mika Niikko ja Ville Vähämäki salasivat kytköksiään kiinalaisyhtiöön

Niikko vakuuttaa, ettei ole joutunut Kiinan vaikuttamisyritysten kohteeksi.
Kansanedustajat Mika Niikko (ps.) ja Ville Vähämäki (ps.). Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta
Kansanedustajat Mika Niikko (ps.) ja Ville Vähämäki (ps.). Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko pitää Suomen Kuvalehden juttua hänen Kiina-yhteyksistään perusteettomana.

Niikon mukaan lehti luo kuvaa kytköksistä, joita ei ole olemassa. Hän vakuuttaa, ettei ole joutunut Kiinan valtion tai valtiollisen toimijan vaikuttamisyritysten kohteeksi.

SK uutisoi aiemmin, että Niikko ja hänen puoluetoverinsa Ville Vähämäki salasivat osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä.

Niikko sanoo, että hän ei ole julkisissa ilmoituksissaan salannut mitään ja on ilmoittanut kaikki ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat omistuksensa.

–  Minulla ei ole missään vaiheessa ollut kaksoisroolia, jossa olisin edistänyt kansanedustajan työssäni omistamieni yritysten etua, Niikko sanoo tiedotteessaan.

”Vain yli 20 prosentin omistusosuudet pitää kertoa”

SK:n mukaan Kiinan valtion rahoittama Realmax Group -teknologiakonserni kertoi joulukuussa 2017 investoivansa miljoona euroa toimipisteeseensä Vantaalla.

SK:n selvityksen mukaan kyseisen suomalaisyhtiön Realmax Oy:n perustajaosakkaita olivat Niikko ja kansanedustaja Vähämäki. Lisäksi perustajaosakkaana on Suomessa teknologia-alalla työskennellyt Kiinan kansalainen Hang Si.

Niikon 20 prosentin omistusosuus Realmaxissa ei käy ilmi hänen kansanedustajana tekemistään sidonnaisuusilmoituksista. Kun Suomen Kuvalehti kysyi asiaa, Niikko viittasi ohjeistuksiin siitä, että vain yli 20 prosentin omistusosuudet pitää kertoa. Niikon mukaan osakkuus kesti vain kuukausia.

SK: kertoo, että Niikko olisi saanut Hang Silta lähes 5  000 euron vaalituen. Ylen MOT-ohjelma kertoi maaliskuussa, että Niikko oli salannut tukijansa nimen vaalirahoitusilmoitukselta muuttamalla saadun tuen jälkikäteen vaalilainaksi. Niikko myöntää tiedotteessaan toimineensa juuri näin.

SK:n mukaan arkistoidusta alkuperäisestä vaalirahoitusilmoituksesta näkyy, että vaalituen oli Niikolle antanut nimenomaan Hang Si.

Kokoomuksen Virolainen vaatii selvitystä

Kokoomuksen kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Anne-Mari Virolainen vaati Niikkoa antamaan pikaisesti selvityksen asiasta.

–  Paljastuneet tiedot ovat hyvin vakavia ja edellyttävät puheenjohtajalta kattavaa selvitystä asiaan, Virolainen vaati tiedotteessa.

–  Erityisesti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla on velvollisuus tuoda esille kaikki sidonnaisuutensa ulkomaisiin toimijoihin. Nyt vaikuttaa siltä, että kaikkea ei ole kerrottu asiallisesti ja avoimesti, hän sanoi.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoi STT:lle torstai-iltana, että Niikko on luvannut lähettää valiokunnan jäsenille selvityksen SK:n juttuun liittyen.

Tuomiojan mukaan Niikko on lähettänyt valiokunnan jäsenille viestin, jonka mukaan SK:n juttu sisältää virheitä.

–  Tässä on ensisijaisesti kysymys siitä, onko hän epäkorrektilla tavalla jättänyt antamatta sellaista tietoa, jota meiltä kaikilta kansanedustajilta edellytetään, hän sanoi viitaten eduskunnan työjärjestykseen, jonka mukaan kansanedustajan on annettava eduskunnalle selvitys sidonnaisuuksistaan.

Tuomioja sanoo odottavansa Niikon selvitystä ennen kuin ottaa asiaan tarkemmin kantaa.

SK: Supo kiinnitti huomiota Niikon Kiina-yhteyksiin

Niikon Kiina-yhteydet ovat herättäneet keskustelua eduskunnassa. SK:n tietojen mukaan myös suojelupoliisi (supo) on kiinnittänyt Niikon Kiina-yhteyksiin yhteyttä sen jälkeen, kun Niikko nousi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi kesällä 2019.

Helmikuussa 2019 suojelupoliisi varoitti Helsingin Sanomissa suomalaisyrityksiä yhteistyöstä kiinalaisten yhtiöiden kanssa.

STT ei tavoittanut Niikkoa, Vähämäkeä eikä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Ville Taviota kommentoimaan asiaa. Myöskään perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei vastannut STT:n yhteydenottoon. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic