Lounais-Häme

Forssasta maailmalle: "Skandidesign kiinnostaa Barcelonassa", tietää Nella Kasurinen

Forssalaislähtöinen Nella Kasurinen suunnittelee koteja Barcelonassa.
Forssasta lähtöisin oleva Nella Kasurinen on asunut Barcelonassa nyt reilut kahdeksan vuotta. Suomesta hän ikävöi kesää ja sitä, miten hyvin asiat toimivat. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssasta lähtöisin oleva Nella Kasurinen on asunut Barcelonassa nyt reilut kahdeksan vuotta. Suomesta hän ikävöi kesää ja sitä, miten hyvin asiat toimivat. Kuva: Lassi Puhtimäki

Nella Kasurinen tietää, mistä espanjalaiset ja latinalaisamerikkalaiset asiakkaat pitävät.

– Skandinaavinen design on asiakkaideni makuun. Ehkä se kiehtoo espanjalaisia ja latinalaisamerikkalaisia siksi, että he eivät ole tottuneet näkemään sitä siellä, mistä ovat kotoisin.

Henkilökohtaisesti skandidesign ei ole Kasurisen makuun, ja aina ajoittain asiakkaiden kanssa eteen tulee hassuja tilanteita, koska he ajattelevat tyylisuunnan olevan Kasuriselle ominainen – vain siksi, että hän on suomalainen.

– Sisustuslehdistä omaksuttu skandinaavinen design kuitenkin harvoin vastaa sitä todellisuutta, mitä suomalaisissa kodeissa nähdään, Kasurinen muistuttaa.

Kasurinen perusti syyskuussa 2018 yrityksensä Nordic Light Constructionin. Yritys on rakennusliike, jonka kautta asiakkaat saavat myös sisustussuunnittelupalvelut. Projektit toteutetaan yrityksen omalla tiimillä. Asiakkaista suuri osa on sijoittajia, jotka remontoivat asuntojaan lyhyeksi ajaksi vuokrattavaksi tai Airbnb-käyttöön.

Työharjoittelu muutti kaiken

Forssassa lapsuutensa viettänyt Kasurinen muutti Barcelonaan alun perin ammattiopiston sisustussuunnittelijan tutkintoon sisältyneen työharjoittelun vuoksi.

– Mulle kävi sitten klassiset, eli rakastuin Barcelonaan aivan päättömästi.

Kolmen kuukauden työharjoittelun jälkeen Kasurinen palasi Suomeen ja alkoi oitis etsiä Barcelonasta yliopistoja, joihin hakea jatko-opiskelemaan.

Alle kymmenen kuukautta ehti kulua, kun Kasurinen jo palasi Barcelonaan ja aloitti opinnot Istituto Europeo Design -nimisessä koulussa.

Ensimmäinen työpaikka Barcelonassa löytyi opintoihin kuuluneessa työharjoittelussa luotujen kontaktien kautta. Noin kuukausi valmistumisensa jälkeen Kasurinen pääsi töihin yritykseen, joka rakensi ja sisusti luksusasuntoja turisteille.

Työnsaanti Barcelonassa ei ollut helppoa.

– Koulussamme oli opiskelijoita enemmän kuin kymmenestä eri maasta. Varmaan noin 90 prosenttia lähti valmistumisen jälkeen takaisin kotimaihinsa, koska töitä Barcelonasta ei löytynyt, Kasurinen kertoo.

Kun Kasuriselle ensimmäisen työpaikan tarjonnut barcelonalaisyritys lopetti toimintansa, Kasurinen perusti oman yrityksensä. Yrityksen ensimmäinen vuosi oli onnistunut, ja tämän vuoden helmikuussa yritys sai tunnustusta hyvästä asiakaspalvelusta sisustussuunnitteluun ja arkkitehtuuriin keskittyneeltä Houzz-sivustolta.

Opinnot veivät forssalaislähtöisen Nella Kasurisen Barcelonaan vuonna 2011. Nyt Kasurisella on Barcelonassa oma yritys, jonka kautta hän rakentaa ja suunnittelee koteja rakastamassaan kaupungissa.

Yksityiskohdille arvoa

Yli kahdeksan vuoden Espanjan-kokemuksella Kasurinen tunnistaa eroja espanjalaisissa ja suomalaisissa rakennuksissa.

– Eristämisessä on suuri ero, ja espanjalaiset talot ovat joskus tosi kylmiä. Arkkitehtuurillisesti asunnot ovat sokkeloisia. Remonttien yhteydessä pienten huoneiden väliset seinät kaadetaan melkein poikkeuksetta.

Kasurinen kuitenkin muistuttaa, että Barcelona on hyvin vanha kaupunki, jossa rakennusten yksityiskohtiin ja laadukkaisiin materiaaleihin on kiinnitetty valtavasti huomiota. Vanhat rakennukset on suunniteltu ja toteutettu sen ajan vaatimusten ja asumistapojen mukaisesti. Kun yhteiskunta ja asuminen muuttuvat, myös rakennuksiin pitää tehdä muutoksia.

– Suomessa arvostetaan funktionalismia. Toivoisin, että Suomessa annettaisiin yksityiskohdille enemmän tilaa. Itse priorisoin eri elementtien tärkeyttä kokonaisuutta ajatellen. Suunnittelukohteessa voi hyvinkin olla elementtejä, jotka eivät välttämättä ole maailman käytännöllisimpiä, mutta jotka tuovat kokonaistilaa ajatellen paljon merkitystä ja sielua yksityiskohdallaan. FL

Nella Kasurinen ja Nordic Light Construction

Kasvanut Forssassa, kävi lukion Turussa ja ammattiopiston Salossa.

Muutti vuonna 2011 Barcelonaan opiskelemaan Istituto Europeo Design -yliopistoon ja sai valmistuttuaan töitä Barcelonasta.

Perusti vuonna 2018 Nordic Light Construction -nimisen yrityksen.

Helmikuussa 2020 arkkitehtuuriin ja sisustukseen erikoistunut sivusto Houzz palkitsi Nordic Light Constructionin hyvästä palvelusta Best of Houzz -nimisellä palkinnolla.

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic