Lounais-Häme

Slimmiä haetaan Forssasta

Kevään juhlakausi on saanut forssalaiset jälleen panostamaan ulkoasuun viime kesän koleuden jälkeen. Sään lisäksi asiakkaiden taloudellinen tilanne on vaikuttanut Muotiliike Olivian myynteihin.

-Nyt panostetaan taas enemmän pukeutumiseen. Viime vuonna haettiin jatkoa juhla-asujen käyttöön, myöntää Muotiliike Olivian myyjä Kaisa Laukkanen.

Esimerkiksi kesämekkojen materiaaleissa on suosittu kestävää viskoosi-elastaania, jolloin juhlatarkoitukseen hankittua hametta on voitu käyttää myös arkena.

Kotimaisuus viehättää ostajia juhla-asuissa. Tänä keväänä suomalainen maksimekko on palannut rekeille kirjavana ja toisaalta graafisissa, mustavalkoisissa kuoseissa.

-Usein hintaa katsellessa kauhistellaan, mutta viimeistään sovitusvaiheessa huomataan, että tässähän on ajateltu suomalaisen naisen vartaloa, sanoo Laukkanen.

Erikoisempaa kesävaatetta etsivä nainen voi kääntyä haalarivalikoiman puoleen. Haalaripuvuista löytyy elegantimpaa ja arkisempaa mallia.

Lomakausi on myös rintaliiviostosten sesonkia. Tänä vuonna 55 vuotta täyttänyt Forssan Liivikeskus myy perinteiseen tyyliin keväisen vaaleita ja keveitä sävyjä reilussa koossa. Alusasun valinta on yllättävän tärkeä osa juhlijan valmistautumista.

-Kannattaa katsoa peiliin ennen juhlia. Istuvat alusvaatteet ovat tärkeät. Mekon kanssa on myös oltava sukat, niin kengätkään eivät hierrä. Kesäsukkahousut eivät hiosta, kuten kuvitellaan, neuvoo yrittäjä Anu Niemi.

Juhlavaateostosten loputtua alkaa perinteisesti uimapukujen shoppailu. Edellinen kesä tosin oli ranta-asumyynnin kannalta katastrofi.

-Nyt kaupataan ensi vuoden mallistoa, vaikka aiemmatkin ovat vielä myymättä, Niemi päivittelee.

Onneksi aurinkoiset säät ovat piristäneet vaatekauppaa, ja kesän tullen asiakkailla on aikaakin tulla sovittelemaan alusvaatteita. Tytön ensimmäiset kunnon rintaliivien ostokset myös usein ajoittuvat rippi- tai ylioppilasjuhlien tienoille.

Seudun ainut vain miesten vaatteisiin erikoistunut liike Forssan Poika on vastaanottanut asiakkaita tasaisesti keleistä riippumatta. Lämmin kevät näkyy hienoisena oven käymisen tiuhentumisena.

-Se on muuttunut viime vuosina, että nykyisin rippikoulupojillekin hankitaan puku. He myös itse valitsevat värit ja ovat tarkkoja siitä, mitä haluavat, kertoo kauppias Pia Hokka.

Nuorille miehille onkin nykyisin tarjolla hyvin istuvia juhla-asuja kropan malliin katsomatta. Yleisesti miesten juhlapukineissa muodissa ovat monen väriset mirrit ja taskuliinat sekä ohuet solmiot.

Erikoista on, että liikkeen asiakaskunta tulee kauempaakin kuin Forssan lähikunnista. Syynä ilmiöön ovat laaja tuotevalikoima ja hyväksi kehuttu palvelu.

-Meillä myydään sekä isompia että pienempiä kokoja. Kun mies bongaa meidät netistä, hän saattaa lopulta verkossa asioituaan ajaa Forssaan asti ostoksille, sanoo Hokka.

Jopa Helsingistä ja Porista asti on voitu useaankin otteeseen vierailla esimerkiksi tyköistyviä paitoja ja farkkuja ostamassa.

-Pienen liikkeen kannalta Suomessa arvonlisävero on liian korkea. Toivottavasti verotusta kevennetään, jotta pienten yritystenkin toiminta jatkuisi, 56-vuotiaan Forssan Pojan kauppias toivoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic