Lounais-Häme

Snäll paransi rutkasti 3000 metrin ennätystään

Forssan Salaman Astrid Snäll paransi keskiviikkona nuorten MM-kisoissa 3000 metrin ennätystään yli 15 sekuntia ajalla 9.32.25.

Valmentaja Ari Ketola innostui ajasta todella paljon.

– Yleensä Assin sileän ja esteiden välisen ajan erotus on ollut 25-30 sekuntia. Jos tuohon lisätään vaikka 25 sekuntia, niin ollaan jo aika lähellä Berliinin EM-kisojen tulosrajaa 9.55, Ketola sanoi.

Ketola oli erityisen tyytyväinen myös siitä, ettei estefinaalin karsiutumisen pettymys näkynyt enää.

– Heti estealkuerän jälkeen hän oli aika alamaissa. Mutta palautuminen sujui hyvin ja tänään iltapäivällä hän sanoi lähtevänsä tavoittelemaan 9.30:n aikaa, Ketola sanoi.

Snäll itsekin oli luonnollisesti tyytyväinen, vaikka sijoitus oli 16:s eli maaliin juosseista toiseksi viimeinen.

– Sain tehdä oman juoksun, vaikka isossa ryhmässä mentiin. Kierrokset mentiin pari sekuntia nopeammin kuin etukäteen mietiskelin omaksi vauhdiksi, Snäll sanoi.

Japanin Nozomi Tanaka oli yllätysmestari ajalla 8.54,01, afrikkalaiset jäivät taakse ja Etiopian Meselu Berhe kyynelehti. Hopea ei lämmittänyt.

– Afrikkalaiset eivät uskoneet japanilaisten kestävän loppuun saakka vauhtiaan, ei vauhdin olisi pitänyt olla yllätys, Ketola sanoi.

Snäll harjoittelee loppuviikon Tampereella ja kannustaa muita urheilijoita. Sen jälkeen alkaa valmistautuminen ensi viikon perjantaina käytäviin triathlonin nuorten EM-kisoihin, ne pidetään Tartossa Virossa.

Syksyllä hän kirjoittaa ylioppilaaksi ja pian niiden jälkeen on isojen päätösten aika. Snäll on saanut jo kymmeniä tarjouksia USA:n yliopistoista. Opinnot alkaisivat syksyllä 2019.

– Mielestäni näitä tarjouksia kannattaa ehdottomasti harkita vakavasti.

Saisi ilmaisen koulutuksen ja pystyisi neljä vuotta harjoittelemaan paljon paremmin kuin mitä Suomessa pystyisi. Assi itse on ollut epäilevällä kannalla, mutta ei yliopistoja pidä pelätä, Ketola innosti valmennettavaansa lähtemään.

On ensi vuonna tehtävä päätös sitten mikä vain, niin tälle kesälle riittää todella paljon vielä kilpailuja ja tavoiteltavaa, muitakin kisoja kuin aikuisten EM-kisat.

– Paljon saa olla tavoitteita, mutta ei kaikkien niiden tarvitse toteutua. Kalevan kisoissa Jyväskylässä juoksen 5000 metriä ja esteet, Snäll sanoi.

Snäll juoksi sileän 3000 metriä vasta toisen kerran tänä kesänä, edellinen kesän paras oli 9.48,25 vajaat kolme viikkoa sitten. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic