Lounais-Häme

Soile Kujalan, Tara Rantasen ja Aila Rantasen yhteisnäyttely tuo Tammelan kunnantalon aulaan lintuja, lasia ja kierrätystaidetta

Tammelan kunnantalon aulassa tuijottaa tuimannäköinen papukaija suoraan silmiin, tummalta pohjalta.

Papukaija on Soile Kujalan maalauksessa ja osa Kujalan, Aila Rantasen ja Tara Rantasen tänään aukeavaa yhteisnäyttelyä.

Näyttely luo kunnantalon aulaan monen tunnelman kokonaisuuden. Mukana on maalauksia, sulatetusta lasista ja kierrätysmateriaalista tehtyjä töitä sekä erilaisia kovikeaineella muotoiltuja hahmoja.

Heti oven vieressä vastassa ovat Soile Kujalan maalaukset, ylväinä ja tummasävyisinä.

Monessa pääroolissa ovat linnut.

Ne ovat lähellä Kujalan sydäntä muutenkin.

– Kun tarkemmin ajattelee, linnut tekevät ihan samoja juttuja kuin mekin. Ne laulavat, ja minäkin laulan. Ne saavat vapaasti liitää. Joskus ihmisilläkin on hetkiä, jolloin tuntuu, että liitää,

Yhdessä teoksessa kyyhkyt katsovat kehyksiin pingotettua verkkoa ja siinä olevia kirjeitä. Sillä Kujala haluaa ottaa kantaa maailman digitalisoitumiseen.

-Kirjekyyhkyt katsovat suruissaan, kun kirjeet kulkevat verkossa, eikä kyyhkyjen kuljetettavaksi jää enää mitään, Kujala kertoo.

Kujala on tehnyt taidetta 70-luvulta asti ja toiminut kuvataide – ja kädentaidonopettajana yli 30 vuotta. Nyt hän on eläkkeellä ja maalaa entistä innokkaammin.

-Asun Ihodessa yksin omakotitalossa ja maalaan sen jokaisessa huoneessa. Eikä haittaa, vaikka työt jäävät kesken, kissa ei valita, hän nauraa.

Aulan toisella laidalla on Tara ja Aila Rantasen, äidin ja tyttären, töitä. Tara Rantaselta esillä on kierrätysmateriaalista tehtyjä töitä, Aila Rantaselta muun muassa sulatetusta lasista tehtyjä.

Kierrätystaidetta Tara Rantanen on tehnyt kymmenisen vuotta, mutta näyttely on hänelle ensimmäinen.

-Eniten jännittää kritiikki, mutta toivon, että näyttely herättää ajatuksia ja kritiikkiäkin. Se vie eteenpäin, hän sanoo.

Rantanen käyttää töihinsä monenlaista materiaalia vanhoista ikkunoista ja laudoista roskalavalta löytyneeseen kahvikuppiin.

-Niin paljon käyttökelpoista tavaraa päätyy kaatopaikalle. Haluaisin avata ihmisten silmät näkemään, että pois heitetyistä tavaroista voi syntyä jotain uutta, hän sanoo.

Rantanen kertoo penkovansa mielellään roskalavat ja kavereiden romuvarastot. Ihmiset osaavat jo tarjotakin kaikenlaista itselleen turhaa.

Hän toivoo, että pääsisi tulevaisuudessa opettamaan kierrätystaidetta vaikka lapsille.

Ensin haussa on kuitenkin oma toimitila.

Vieressä Aila Rantanen nostaa teoksiaan esille. Hän on tehnyt taidetta noin 40 vuoden ajan ja opettanut parikymmentä vuotta. Myös yhteisnäyttelyitä Kujalan kanssa on takana jo useita.

Nyt valo kimmeltää värikkäässä lasissa. Sulatetusta lasista tehdyt työt ovat Rantasen tämän hetken juttu.

-Ensin isketään vanhoja pulloja palasiksi, sitten sulatetaan ne yhteen, hän tiivistää.

Rantasella on usein monia rinnakkaisia töitä tekeillä samaan aikaan, yksi inspiroi toista.

-Kun teen yhtä työtä, ajattelen jo seuraavaa. Teen paljon erilaisilla tekniikoilla, ja töitäkin on laidasta laitaan, hän sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic