Lounais-Häme

Soini: Pahimmat kokousta koskeneet pelot ja spekulaatiot menettivät merkityksensä

Helsinki
16.07.2018, 22:29

Ulkomaat

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) hymyilee tyytyväisen näköisenä Helsingissä pidetyn Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaamisen päätyttyä.
Soini arvioi etukäteen paljon spekulaatiota herättäneen suurvaltajohtajien tapaamisen onnistuneen hyvin.
– Kokoukselta ei odotettukaan maailman mullistavaa yhteisymmärrystä, mutta pahimmat kokousta koskeneet pelot ja spekulaatiot menettivät merkityksensä, Soini sanoi toimittajille.
Soini arvioi, että konkreettisimpia askelia Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien Helsingin-kokous voi poikia ydinaseiden saralla.
Myös Yhdysvaltain ja Venäjän suhteelle vaikeammista aiheista kuten Syyrian tilanteesta ja Krimin liittämisestä Venäjään oli Soinin arvion mukaan kokouksessa selvästi puhuttu.
Keskustelut Syyriasta ovat Soinin arvion mukaan luonnollista jatkumoa Yhdysvaltain ja Venäjän puolustusvoimien komentajien aiemmille keskusteluille samasta kriisistä.
– Niissä tapaamisissa piirretään karttoja (yhteenottojen välttämiseksi), mutta tilanne ei ratkea sotimalla, vaan tarvitaan poliittinen prosessi, jonka synnyttämiseen molemmilla mailla varmasti on intressi, Soini sanoo.
Krimin tilanteen presidentit kuittasivat yhteisessä tiedotustilaisuudessaan toteamalla, että Yhdysvaltain ja Venäjän näkemykset Krimin tilanteesta ovat yhä vastakkaiset. Venäjä katsoo Krimin liitetyn osaksi Venäjää laillisesti kansanäänestyksellä, kun taas Yhdysvallat katsoo liittämisen olevan laiton.
– Tämä on kansainvälisen yhteisön ja Suomen kanta, Soini sanoo.

”Kokouspaikka hyvien suhteiden merkki”

Helsingin valikoituminen Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamispaikaksi osoittaa, että Suomi on onnistunut rakentamaan hyvät suhteet molempiin suurvaltoihin, Soini sanoo.
– Ei tämä sattumalta tänne tullut, se on minun näkemykseni.
Soinin mukaan myös presidentti Sauli Niinistöä on kiittäminen paljosta huippukokouspaikan valikoitumisessa Suomeen.
Kokousta isännöineestä Suomesta välittyi Soinin mukaan positiivinen kuva toimivana yhteiskuntana.
– Suomea pidetään ja Suomi on osa länttä, meillä vain on suomettuminen kipeänä muistona – ja syystäkin. Se oli poliittisen rappion aikaa, jollaisesta ei ole mitään merkkejä nyt, Soini sanoo.
Myös Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerit katsoivat Helsingin presidenttikokouksen onnistuneen, Soini sanoo. Hän tapasi kollegansa Venäjän Sergei Lavrovin ja Yhdysvaltain Mike Pompeon.
– Molemmat pitivät kokousta onnistuneena ja antoivat omilleen hyvät arvosanat, Soini sanoi.
Pompeon kanssa hän keskusteli Suomen ja Yhdysvaltain kahdenkeskisistä suhteista sekä Euroopan turvallisuudesta, venäläiskollegan kanssa puolestaan Helsingin huippukokouksen tuloksista, ulkoministeriö kertoi tapaamisten jälkeen Twitterissä.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic