Soini: Venäjän kanssa jatketaan keskustelua gps-häirinnästä

Helsinki
19.11.2018, 18:53

Kotimaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoo, että keskustelu gps-häirinnästä jatkuu Venäjän kanssa.
Venäjän suurlähettiläs kutsuttiin maanantaina ulkoministeriöön Lapissa tapahtuneen gps-häirinnän takia.
Soini ei maanantaina kertonut yksityiskohtia Venäjän suurlähettilään Pavel Kuznetsovin ja valtiosihteeri Matti Anttosen keskustelusta. Kyse oli Soinin mukaan keskustelusta, ei puhuttelusta, mutta sen pitäminen kertoo asian vakavuudesta.
– Jo se, että tällainen keskustelu järjestetään, ja se on käyty käsittääkseni hyvässä hengessä, kertoo siitä, että kyse on vakavasta asiasta.
– Meillä on ollut selkeä käsitys siitä, että tämä häirintä on tullut Venäjältä. Me olemme vaatineet tähän vastauksia ja keskustelu on käyty. Uskon, että tämä keskustelu vielä jossakin muodossa jatkuu, Soini sanoo.
Venäjän Suomen-suurlähetystö odotti, että Suomi olisi esittänyt todisteita siitä, että häirintä tuli Venäjältä. Lähetystön verkkosivuilla julkaistun tiedotteen mukaan Suomelle huomautettiin, että heille ei ollut annettu mitään tietoa siitä, että ”häirinnän lähde olisi sijainnut Venäjällä”.
Lausunnon mukaan Venäjän suurlähettiläs sanoi ilmaliikenteen turvallisuuden olevan Venäjälle yhtä tärkeää kuin Suomelle.

Häirintä paikannettu Venäjälle

Yksikönpäällikkö Sari Rautio ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksiköstä kertoi STT:lle, että Anttonen ilmaisi Kuznetsoville Suomen huolen häirinnästä ja siitä, että se vaarantaa siviililentoliikennettä.
Anttonen totesi Suomen odottavan Venäjältä lisätietoja ja vastuullista toimintaa. Keskustelussa käsiteltiin hänen mukaansa turvallisuutta, mutta mitään varsinaista uutta ei ilmennyt.
– Ei nyt ole sellaista uutta tietoa, joka tässä nyt olisi kerrottavissa, Rautio sanoi.
Norjan puolustusministeriön mukaan Nato-harjoituksen aikana tunnistetut häirintäsignaalit paikannettiin Kuolan niemimaalle. Sekä Norjan että Suomen ilmailuviranomaiset varoittivat ilmailuliikennettä gps-suunnistuksen häiriöstä Lapin alueella.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi aiemmin, että epäilty gps-häirintä Lapissa oli tarkoituksellista toimintaa. Sipilä ei ottanut tarkemmin kantaa siihen, mikä taho oli häirinnän takana mutta sanoi, että Venäjällä tiedetään olevan kyvykkyyksiä vastaavaan häirintään.
Venäjä on kiistänyt häirinneensä tarkoituksellisesti Suomen gps-signaalia.
Soinin mukaan Suomen tapa reagoida tällaiseen on toimia kahdenvälisesti.
– Suomella on sellainen tapa hoitaa näitä asioita, että ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan, jos on tarvetta.
Soini kertoo antavansa torstaina eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle selvityksen. Kirjallinen selvitys valiokunnalle on annettu jo aiemmin.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic