Lounais-Häme

Soinin ilmoitus ei yllättänyt paikallisia perussuomalaisia

 

Viikonlopun jytky oli Timo Soinin ilmoitus siitä, ettei hän lähde ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi kesän puoluekokouksessa. Tai jos paikallisilta persuvaikuttajilta kysytään, Soinin ilmoitus ei tullut yllätyksenä.

-Ei se minulle yllätyksenä tullut, merkkejä tästä oli ilmassa. Kentällä kaivattiin vaihdosta ja uusia tuulia, näkee Hämeen piirin perussuomalaisten puheenjohtaja, tammelalainen valtuutettu Matti Lintukorpi.

Lintukorpi uskoo, että puheenjohtajanvaihdos tuo perussuomalaisille nostetta. Hänen mielestään myös sillä on merkitystä, kuka tehtävään valitaan.

-Henkilökohtainen suosikkini on Jussi Halla-aho. Hänen valintansa muuttaisi puolueen linjaa siihen suuntaan, mistä alkujaan lähdettiin, muun muassa EU- ja maahanmuuttokriittisyyteen. Halla-ahon johdolla korostuisi myös lähentyminen tavallisia kansalaisia kohtaan, Lintukorpi näkee.

Jotkut tahot ovat ennustaneet hallituksen kaatuvan, mikäli Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi. Lintukorpi ei näe valinnassa tällaista riskiä.

-Ei yksittäisen puolueen puheenjohtaja saa kaataa hallitusta. Hallitusohjelma on lyöty lukkoon ja sen mukaan toimitaan. Yksikään puheenjohtaja ei voi toimia sitä vastaan.

Lintukorpi ei näe välttämättömänä, että puolueen puheenjohtajan pitäisi toimia ministerinä. Timo Soinin hän näkee onnistuneen ulkoministerinä ja toivoo tämän jatkavan.

Jos Halla-ahoa ei valita, Lintukorpi nostaa ykkösehdokkaakseen puolustusministeri Jussi Niinistön ennen Sampo Terhoa, joka vahvisti maanantaina lähtevänsä ehdolle puheenjohtajakilpaan.

-Pärjäämme oikein hyvin, valitaan heistä kumpi tahansa. Niinistö on harkitseva, tarkka ja rauhallinen. Terho hieman äkkipikaisempi ja nopeampi toimissaan, Lintukorpi kuvailee miesten eroja.

Lintukorven pohdinta on sikäli turhaa, että Niinistö ilmoitti maanantaina, ettei lähde ehdolle. Niinistö kannattaa Terhoa tulevassa vaalissa.

Myöskään Forssan Seudun Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Jari Kantelus ei yllättynyt Soinin ratkaisusta. Kantelus perustelee näkemystään Soinin kiireillä ja työmäärällä. Kantelus ei usko, että Soinin päätöksellä on vaikutusta tuleviin kuntavaaleihin.

Kanteluksella ei ole selkeää suosikkia tulevaksi puheenjohtajaksi. Terhoa hän kuvailee sanavalmiiksi johtajatyypiksi, joka pystyisi toimimaan vaikeassa tehtävässä, eli kenttäväen hallitsemisessa. Halla-aholla on Kanteluksen mukaan omat kannattajansa Forssan seudullakin.

-En usko hallituksen kaatuvan, vaikka Halla-aho valittaisiin puheenjohtajaksi. Yhteistyön hallituspuolueiden kesken on toimittava, oli puheenjohtaja kuka tahansa.

Kanteluskin näkisi mieluusti Soinin jatkavan ulkoministerinä.

Jokioisten kunnanvaltuustossa istuva Mira Kulmala-Sjöman sanoo Soinin ratkaisun toisaalta yllättäneen, muttei kuitenkaan tulleen ihan pommina. Hänen suosikkinsa perussuomalaisten seuraavaksi puheenjohtajaksi on jo ehdolle asettunut Leena Meri.

-Sukupuolikin vaikuttaa, mutta se ei ole perusteeni. Leenalla olisi mielettömästi osaamista ja hän on jonkin verran diplomaattisempi kuin esimerkiksi Halla-aho tai Terho. Kaikki kentällä eivät tajua, että yksi puolue ei voi sanella hallituksessa miten toimitaan. Leenalla on omat kannattajansa, mutta ei hänen valintansa realistista ole, Kulmala-Sjöman näkee.

Ennakkosuosikkien Terhon ja Halla-ahon välillä Kulmala-Sjöman päätyisi Halla-ahon kannalle.

-Hänellä on pidempi poliittinen kokemus. Mitä olen kentällä haistellut, Halla-aho nauttii luottamusta. Toisaalta hänen jyrkät mielipiteensä voivat myös koitua kohtaloksi. Kaikki perussuomalaiset eivät ole niin jyrkkiä ja rasistisia kuin media antaa ymmärtää, Kulmala-Sjöman sanoo.

Perussuomalaisten tulevan puheenjohtajan pitää Kulmala-Sjömanin mielestä olla yksi hallituksen ministereistä, mutta puolueen sisäistä salkkujakoa hän ei ole vielä pohtinut. Presidenttiehdokkaaksi Kulmala-Sjöman kelpuuttaa jonkun muunkin kuin puheenjohtajan. FL

Lue lisää

Perussuomalaisten puheenjohtajakisasta aukeamalla 12–13.

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic