Lounais-Häme

Soinismeja ja suuria tunteita: "Kunkkarietkoilla" hevosalaa käsiteltiin posin kautta

Ensimmäinen Hevosalan areena järjestettiin torstaina. Yhtä lukuun ottamatta jokaisella puhujalla oli yllättäviäkin yhteyksiä hevosiin.
Areenassa puhunut entinen ministeri Timo Soini kertoo hankkineensa raveihin kahden päivän lipun. Hän autoilee paikalle kesämökiltään Sastamalasta. Kuva: Tapio Tuomela

Hevosalan areena keräsi noin sata aiheesta kiinnostunutta Pilvenmäelle ravintola Valtikkaan torstaina. Paikan päälle saapumisen lisäksi keskustelua pystyi seuraamaan livestriiminä tapahtuman kotisivuilta sekä Maaseudun Tulevaisuuden kanavissa. Tilaisuudessa oli myös Linda Saukko-Raudan livekuvitus.

Monipuoliset puheet sisälsivät suuria tunteita ja painavaa asiaa.

Areenassa hevospuhetta positiivisessa hengessä

Kuninkuusravit käynnistävän , ”kunkkarietkoiksikin” luonnehditun tilaisuuden tarkoituksena oli lähestyä hevosalaa positiivisesta tulokulmasta. Tunnetut puhujat käsittelivät hevosmaailman kuulumisia kukin omista lähtökohdistaan.

Teemoiksi nousivat esimerkiksi hevosten yhteys hyvinvointiin, alan vaikutukset talouteen sekä hevosurheilun elämyksellisyys ja sosiaalinen vaikutus. Lisäksi puhujat kertoivat hevostaustoistaan ja suhteistaan hevosiin.

Hevoset tuovat iloa silloinkin, kun ihminen ei

Tapahtuman juonsivat toimittaja Katja Ståhl sekä raviselostaja ja -toimittaja Lauri Hyvönen.

Hyvönen kertoi olevansa puoli elämäänsä velkaa hevoselle, ja pohti esimerkiksi kohtaamaansa ratsu- ja ravi-ihmisten välistä kitkaa.

– Jos tekisimme yhdessä asioita, kuten vaikka tänään tänne on tullut kummankin lajin parista ihmisiä, se voisi edesauttaa meitä molempia, Hyvönen lausui.

”Kolme ja puoli hevosta” omien sanojensa mukaan omistava Ståhl kertoi käyttäneensä hevosiin rahaa suuria summia eri ammattilaisten kuten ravintoneuvojien ja eläinlääkärien kautta. Hän kuitenkin totesi, että kaikki käytetty raha on ollut sen arvoista.

– Takakireä, luimivakin hevonen onnistuu antamaan hyvää mieltä ihmiselle, toisin kuin takakireä ja luimiva ihminen, Ståhl letkautti.

Hevosen kohtaaminen voi olla voimaannuttava kokemus

Paikoin liikuttuneelta vaikuttanut näyttelijä Ville Virtanen puhui tunteikkaasti ensimmäisestä kohtaamisestaan hevosen kanssa Ypäjällä.

Hän kertoi, että kyseinen kohtaaminen oli hänelle erityisen tärkeä hänen näyttelijä-isänsä Jukka Virtasen noustua ”yhdeksi Suomen ensimmäisistä TV-julkkiksista”.

– Tulin huomatuksi. Mulla oli edessä peili, joka on luotettava, suora, rehellinen, reagoi suoraan siihen mitä mä teen, kilpaakin ratsastanut Virtanen kuvaili.

Vahva asema taloudessa

Talouden näkökulmista puhuivat eritoten Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen sekä meppi Henna Virkkunen.

Ahonen käsitteli aluetaloutta, ja nosti esiin Forssan seudun ja erityisesti Ypäjän aseman vahvana hevostaloutena. Virkkunen taas puhui hevosalan vaikutuksista talouteen globaalilla sekä Euroopan ja EU:n tasolla, ja liputti suomenhevoskasvattamisen puolesta.

Ilmastonäkökulmaa edusti yrittäjä Ilkka Herlin, jonka pääväittämä oli, että jo hevonen itsessään kykenee sitomaan hiiltä ilmakehästä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

 Anne-Mari Ahonen kertoi, että hevosalan ja sen eri oheistoimintojen liikevaihto Suomessa on jopa yli miljardin luokkaa. Kuva: Tapio Tuomela

Anna-Mari Ahonen kertoi, että hevosalan ja sen eri oheistoimintojen liikevaihto Suomessa on jopa yli miljardin luokkaa. Kuva: Tapio Tuomela

Pitkän linjan hevosharrastaja ja ei-hevosihminen samassa tilaisuudessa

Yleisöön vaikutti vetoavan varsinkin entisen perussuomalaisten kansanedustajan, ulkoministerin ja europarlamentaarikon Timo Soinin puheenvuoro.

Raviharrastajan näkökulmasta puhunut Soini otti tilan haltuun tuttuun tyyliinsä värikkäin kielikuvin ja vertauksin. Hän pohti puheenvuorossaan muun muassa sitä, miten raveihin saadaan jatkossa väkeä aikana, jona esimerkiksi älylaitteet kilpailevat ihmisten vapaa-ajasta.

– Pari-kolmekymmentä kertaa olen Forssassa elämäni aikana käynyt raveissa, kahden päivän lipun ”Kunkkareihin” hommannut ex-ministeri Soini kertoi Forssan Lehdelle.

Hän kertoi odottavansa erityisesti ravien kuningas- ja kuningatarlähtöjä. Keskustelutilaisuutta hän kehui erittäin tärkeäksi tapahtumaksi ja kertoi olevansa kiitollinen puhujakutsusta.

– Kaikki mitä voidaan lajin eteen promota täytyy tehdä, hän totesi.

Forssan Lehden lukijoita hän kannusti lähtemään raveihin sankoin joukoin.

Tilaisuuden päätti futuristi Perttu Pölönen, joka kannusti hevosalaa katsomaan kuplansa ulkopuolelle. Hän haki pontta puheeseensa kertomalla, miten satoja vuosia sitten globaalin maustebisneksen kohtaloksi koitui alkukantaisen jääkaapin keksiminen.

Muista puhujista poiketen Pölönen ei kertomansa mukaan ole hevosihminen millään tapaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Forssan seutu ja Ypäjä keräsivät kiitosta. Ypäjän kunnanjohtaja Tatu Ujula oli saapunut paikan päälle (kuvassa kasvot kameraan päin). Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seutu ja Ypäjä keräsivät kiitosta. Ypäjän kunnanjohtaja Tatu Ujula oli saapunut paikan päälle (kuvassa kasvot kameraan päin). Kuva: Tapio Tuomela

Areena lienee tullut jäädäkseen

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) alla toimivan Hevos-Hämeen projektipäällikkö Menna Rantala kertoi pian areenan päättymisen jälkeen, että tilaisuus onnistui ”ehkä jopa yli odotusten”. Hänen mukaansa puhujat antoivat hyvän kuvan hevosalan monipuolisuudesta sekä siitä, miten yllättävissä yhteyksissä hevosiin saattaa törmätä.

– Monet varmasti yllätti se, miten hevosia voi harrastaa niin monella tavalla.

Rantala kertoo, että nyt ensimmäistä kertaa järjestetyn areenan onnistumisen johdosta jatkoa on todennäköisesti luvassa. Siitä, missä ja millä tapaa tuleva tapahtuma tullaan järjestämään, ei vielä ole varmuutta.

– Katsotaan, ketä saadaan mukaan järjestämään.

Rantalalle itselleen jäi puheista mieleen erityisesti se, että hevosen merkitystä ei välttämättä ymmärretä kovin helposti.

– Onhan meillä tässä melkoinen kultakimpale, hän summaa.

Kuninkuusravit ravataan Pilvenmäen raviradalla 29.-31.7.

 

Korjaus 28.7.2022 klo 19.41

Korjattu Anna-Mari Ahosen nimi.

Uusimmat

Fingerpori

comic