Lounais-Häme Somero

Somerasunnot ja kaupunki aikovat pistää lähes 30 vuokra-asuntoa matalaksi tai myyntiin

Toteutuessaan toimet antaisivat myyntituloja ja vähentäisivät korjausvelkaa yli 700 000 euroa.
Kiinteistö Oy Somerasunnot aikoo myydä osoitteessa Hirvitie 9 sijaitsevat rivitalot, joissa on kymmenen vuokra-asuntoa. Kuva: Tapio Tuomela
Kiinteistö Oy Somerasunnot aikoo myydä osoitteessa Hirvitie 9 sijaitsevat rivitalot, joissa on kymmenen vuokra-asuntoa. Kuva: Tapio Tuomela

Kiinteistö Oy Somerasunnot jatkaa toimia kaupungin vuokra-asuntokannan talouden tervehdyttämiseksi.

Kiinteistöosakeyhtiö aikoo purkaa Rajatie 6:sta omistamansa kuuden huoneiston rivitalon. Se ilmoitti suunnitelmistaan kaupunginhallitukselle jo viime keväänä, ja nyt purku-urakka on kilpailutuksen jälkeen valmis toteutettavaksi.

Toiseksi Somerasunnot aikoo myydä Hirvitie 9:ssä sijaitsevat rivitalot. Myynti on tarkoitus toteuttaa avoimella tarjouskilpailulla, ja se vähentäisi vuokra-asuntojen määrää kymmenellä.

Ensisijaisena tavoitteena on myydä kohde omistusasunnoiksi samalla tavalla kuin Eevertintie 8:n kerrostalohuoneistot viime syksynä. Yksityinen ostaja kunnostaa huoneistoja parhaillaan.

Kolmas toimi on optio, joka mahdollistaa Eevertintie 10:ssä sijaitsevien 15 kerrostalohuoneiston myynnin.

Optiota hyödynnetään, jos muut suunnitellut toimenpiteet eivät nosta riittävästi vuokrausastetta tai optio edistää merkittävästi muiden suunniteltujen toimenpiteiden toteutumista.

Nykytilanteeseen verrattuna kaikkien kolmen toimenpiteen toteutuminen kääntäisi Somerasuntojen käyttötalouden vuositasolla positiiviseksi, vähentäisi tulevaisuuden korjausvelkaa yli 700 000 euroa ja antaisi pääomaa kiinteistökannan kehittämiseen myyntitulojen verran.

Somerasuntojen ehdotuksesta kaupunginhallitus päätti maanantaina, että kaupunki purkaa osoitteissa Joensuuntie 49 ja Härkäpolku 4 sijaitsevat omistamansa kerrostalon ja rivitalon, joissa on yhteensä kahdeksan asuntoa.

Talot ovat vanhoja ja niiden korjauskustannukset ovat suuret. Asukkaat on mahdollista siirtää muihin kaupungin tai Somerasuntojen asuntoihin.

Jo viime syksynä kaupunginhallitus päätti käynnistää As Oy Törmän osakehuoneistojen myynnin 1–2 huoneistoa kerrallaan ja sijoittaa myynnistä saatavat nettotulot Koy Somerasuntoihin vuokra-asuntokannan ylläpitoon ja kunnostukseen. Yhtään huoneistoa ei kuitenkaan ole vielä myyty.

Kaupunki harkitsee viimeistään syksyllä mahdollisuutta myydä rivitalon kaikki osakkeet yhtenä kokonaisuutena tarjouskilpailun perusteella.

Muihin asuntokannan muutostoimenpiteisiin liittyen Koy Somerasunnot on käynyt keskustelua kaupungin perusturvatoimialan kanssa Jänistiellä sijaitsevien rivitalokohteiden mahdollisesta muuttamisesta ryhmäasumisen muotoon. Siinä yhteydessä myös asuntojen laajempi tekninen saneeraus nykypäivän tasoon on perustellumpaa.

Tällä hetkellä Koy Somerasunnoilla on 208 asuinhuoneistoa, ja niiden käyttöaste on 80 prosenttia.

Vuoden 2019 tilinpäätöksessä tulos on noin -56 000 euroa ja liikevaihto noin 1,133 miljoonaa euroa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic