Lounais-Häme

Somerniemen kesätori huutaa nuoria jatkajia

Somerniemen kesätori on elänyt viime vuodet kultakauttaan, sillä kesätori ei ole koskaan vetänyt yhtä paljon ihmisiä kuin nyt.

Vaikka kuluva kesä on ollut epävakainen säiltään, lauantaisin Somerniemelle on saapunut keskimäärin 5000 ihmistä. Myyjiä torilla on ollut yli 150 joka lauantai.

-Tänne vetää ehkä absurdius. Ihmiset haluavat nähdä, miten tänne keskelle ei mitään on syntynyt tällainen tapahtuma, Kai Linnilä, joka on yksi kesätorin perustajäsenistä, arvelee.

Ensi vuonna perinteinen tapahtuma juhlisi 30 vuoden taivaltaan, mutta juhlavuoden kynnyksellä tummia pilviä on kerääntynyt kesätapahtuman ylle.

Kun kesätoria perustettiin vuonna 1987, perustajajäsenet olivat noin nelikymppisiä. Vuosien myötä toimijoille on tullut ikää, eikä uusia, nuorempia kesätorin järjestäjiä juuri ole löytynyt.

-Toiminta on ukkoutunut ja akkautunut. Työn jatkajista on todellinen puute, Linnilä sanoo.

Linnilän mukaan aktiivisia järjestäjiä kesätorilla ei ole montaa. Järjestävän ryhmän keski-ikä on 65 vuoden paikkeilla.

-On yleistä kaikilla aloilla ja kaikissa seuroissa, että nuorempi polvi puuttuu, koska yhteisöllistä toimintaa ei koeta omaksi, Linnilä kuvailee.

-Nykyään nuoret ihmiset ovat niin privatisoituneita ja perhekeskeisiä, että he kokevat oman perheen kanssa puuhastelun tällaista tärkeämmäksi.

Jonkin verran uusia tekijöitä on löytynyt, mutta uudetkin järjestäjät ovat usein olleet jo eläkeikäisiä tai sitä lähestyviä. Linnilä lopetti itse toritoimikunnassa vajaa 15 vuotta sitten täytettyään 60 vuotta ja keskittyy nykyisin viestintäpuoleen.

-Ajattelin, että tilalleni saa tulla joku nuorempi ihminen. Tulikin, minua neljä vuotta nuorempi mies, Linnilä hymähtää.

-Olemme yrittäneet vedota nuoriin, että kuinka tärkeää ja hauskaa tällainen yhteisöllinen toiminta on, mutta kiinnostusta ei tunnu olevan. En silti osaa asiaa paheksuakaan.

Kovin optimistinen Linnilä ei ole Somerniemen perinteisen kesätorin tulevaisuuden suhteen. Nykyisellään Linnilä ei usko kesätorin jatkuvan kuin vuoden ajan. Jopa ensi kesän juhlavuosi voi olla vaarassa.

-Se on minun pessimistinen tai ehkä realistinen näkemykseni. Tulevaisuus ja myös ensi vuosi on yksistään kiinni siitä, saammeko nuorempia vetäjiä, kokevatko paikalliset nuoret tätä tärkeäksi.

Linnilän mukaan nykyisten vetäjien pieni ryhmä ei jaksa pyörittää tuhansia ihmisiä vetävää toria vuodesta toiseen.

-Tämä sitoo niin paljon. Jo perjantaina kokoonnutaan ja katsotaan viikon tilanne, lauantaina ”toripoliisit” tulevat torille jo kuudelta.

Ulkopuolista rahoitusta torilla ei ole, vaan se pyörittää itse itseään. Kaiken takana on kotiseutuyhdistys Somerniemi-seura.

-Luulen, että jos tämä olisi esimerkiksi EU-projekti, tämä olisi voinut kuollakin jo. Aina kun aletaan rahasta tapella, yritys kuolee, Linnilä arvelee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic