Lounais-Häme

Somerniemen kesätorilla juhlittiin tasavuosia

Vuodesta 1987 asti yhtäjaksoisesti toiminut Somerniemen kesätori juhli sunnuntaina 30-vuotispäiviään. Helsingintien varrella Somerjoella sijaitsevalla Suomen suurimmalla kesätorilla käy vilkkaimpina toripäivinä jopa 6000-7000 kävijää

Mistä kesätorin huima suosio juontaa?

-Minä en tiedä, Somerniemi-seuran puheenjohtaja ja yksi kesätorin perustajäsenistä Kai Linnilä vastaa tyhjentävästi.

-Ehkä torin huoleton tunnelma ja sijainti keskellä ei mitään sitten houkuttelee ihmisiä, Linnilä pohtii.

Vielä viime vuonna kesätorin tulevaisuus oli uhattuna, kun tapahtumalle ei ollut löydetty nuorempia jatkajia. Tällä hetkellä tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisammalta.

-Nyt näyttää pikkaisen paremmalta, kun olemme saaneet väkeä nuorennettua. En silti lyö nyrkkiä rintaan jatkon kannalta, Linnilä sanoo.

Linnilä nostaa yhden hetken ylitse muiden viimeisen 30 vuoden ajalta.

-Historian kannalta merkittävin tapahtuma oli tasavallan presidentin saapuminen iltatorille vuonna 2000, vaikka satoi ihan kaatamalla, Linnilä mainitsee.

-Monen torinkävijän kannalta on ollut varmaan aika kiintoisaa, että täällä on käynyt poikkeuksellisen paljon politiikkoja, Linnilä jatkaa.

Linnilä korostaa kuinka hyvä talkoohenki ja yhteisöllisyys kesätorilla on aina ollut.

Yhtenä esimerkkinä toimii Pentti Harjula, joka on vastannut alueen raivaustöistä.

-Pentillä oli kaivinkone ja ainoastaan hänen takiaan meillä on mahdollisuus tähän tapahtumaan, Linnilä huomauttaa.

Myös Harjula kuuluu Somerniemi-seuran johtokuntaan ja kesätorin perustajäseniin.

-En olisi uskonut, että tällainen alue tästä lopulta tulisi kun ensimmäisen kannon täältä silloin vuonna 1987 raivasin, Harjula myöntää.

Viime vuosina alueella ei ole tarvinnut tehdä raivaustöitä.

-Aluetta on asfaltoitu ja Pappilan aittarakennus siirrettiin Jakkulasta tänne, mikä oli suuri projekti, Harjula kertoo.

Harjula ei pysty mainitsemaan yksittäistä hienointa muistoa vuosikymmenten ajalta, mutta tapahtuman kasvu on tehnyt vaikutuksen mieheen.

-Koko 30 vuotta on ollut muistorikasta aikaa. Tapahtuman nousu on ollut valtava ja tämä tulee vain vuosi vuodelta suuremmaksi.

-Ennen oli suuri juttu jos päästiin kolmeen neljään tuhanteen kävijään, niin nyt puhutaan kuudesta seitsemästä tuhannesta päiväkävijästä, Harjula hämmästelee.

Harjula löytää myös syyn tapahtuman suurelle suosiolle.

-Tämä tori poikkeaa niin paljon muista toreista, kun tänne on aina haettu aktiivisesti esiintyjiä, joita ihmiset ovat tulleet katsomaan. Homma perustuu siihen, että joka vuosi tulee jotain uutta, Harjula sanoo.

Helsingistä saapuneet Tea Silander, Sari Silander-Säilä ja Jukka Säilä saapuivat alueelle hyvissä ajoin piknikille.

-Kesäloma ja kaunis sää saivat tulemaan ja onhan tämä jokakesäinen perinne, Silander-Säilä kertoo.

-Käymisen arvoisen tästä tekee sukulaiset, läheiset ja ennen kaikkea perinne. Haluamme tukea tällaista tapahtumaa, vanhempiensa kesäasunnolla vieraileva Silander-Säilä toteaa.

Päivän aikana tapahtumassa nähtiin muun muassa Hualettomien Heinämiesten musiikkiesitys sekä Somerniemen musiikkiteatterin näytös.

Päivän huomiota herättävämmistä kokonaisuuksista vastasi sarjakuvataiteilijanakin tunnettu Heikki Paakkanen, joka oli kaivanut vanhan tynnyriurkunsa esille juhlatilaisuutta varten.

-Olin silloin 1987 täällä avajaisissa soittamassa ja muutaman kerran sen jälkeenkin. Eli tavallaan nyt ympyrä sulkeutuu, Paakkanen hymähtää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic