Lounais-Häme Somero

Somero ei lähde vielä mukaan työterveyshuoltoyhtiöön

"Tässä vaiheessa ei ole mitään takuita siitä, että Somerolla olisi oma työterveyshuollon toimipiste."

Lain mukaan 1.1.2019 alkaen kuntien tulee yhtiöittää markkinoille tuotettavan työterveyshuollon sairaanhoidollinen palvelu.

EU:n kilpailusäädösten mukaisesti myös terveyskeskusten työterveyshuollot tulee yhtiöittää vuoden 2019 alkuun mennessä, jos ne tarjoavat sairaanhoitoa yli viiden prosentin osuudelle asiakaskuntansa henkilöstöstä. Someron terveyskeskuksen tarjoaman työterveyshuollon sairaanhoidon osuus on 12 prosenttia.

Someron perusturvalautakunta päätti kuitenkin keskiviikkona esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunki ei lähde vielä mukaan pian muodostettavaan työterveyshuoltoyhtiöön.

– Toivottavaa on, että neuvotteluihin voidaan palata yhtiön muodostuttua. Tällöin voidaan varmistua siitä, että mahdollinen yhtiömuotoisena toteutettava työterveyshuolto ei heikennä Someron kaupungin henkilöstön työterveyshuollon palvelua, kertoo perusturvajohtaja Taru Nordlund.

Muodostettavan yhtiön organisoituminen on vielä alkutekijöissään. Perusturvalautakunnasta neuvotteluissa on hyvä olla mukana ja päätöksentekoon voidaan palata, kun työterveyshuoltoyhtiön organisoituminen on konkreettisempaa, kuten paikallisen yksikön olemassaolon kautta.

– Päätökseen merkittiin myös se, että työterveyshuolto aloittaa asiakkaiden informoinnin asiasta välittömästi.

Varsinais-Suomessa, johon Somero kuuluu, kuntien henkilöstön työterveyshuolto on suunniteltu järjestettävän maakunnallisen in house -yhtiön toimesta. Out house -työterveyshuollossa vaihtoehtona on muun muassa jo olemassa olevia, mahdollisesti valtakunnallisiksi laajenevia toimijoita.

Somerolta neuvotteluihin asiasta osallistuivat johtava lääkäri Teuvo Jokinen ja vastaava työterveyshoitaja Kati Tuomisto-Lundberg. Lisäksi kaupunginjohtaja Sami Suikkanen osallistui maakunnallisen ohjausryhmän toimintaan.

– Somerolla mikä tahansa muutos vaikuttaa olemassa olevaan henkilöstöön siten, että in house -yhtiön ja out house -toimijan osalta henkilöstö on eriytettävä. Lisäksi tässä vaiheessa ei ole mitään takuita siitä, että Somerolla olisi oma työterveyshuollon toimipiste, Jokinen ja Tuomisto-Lundberg toteavat.

– Yksityisille tarjottava sairaanhoidon palvelu on asiakkaiden näkökulmasta tärkeä palvelu, mutta tässä vaiheessa työterveyshuollon toimipisteen mahdollinen poistuminen Somerolta on kokonaisuutena merkittävämpi riski.

Jokisen ja Tuomisto-Lundbergin selvityksen mukaan yhtiöön mentäessä lääkäriresursoinnissa ei olisi nähtävissä mitään parannusta. Myös työterveyshoitajien resurssien ja toimitilojen jakaminen markkinaehtoisen ja laki-sääteisen palvelun välillä on pienessä yksikössä erittäin vaikeaa.

– Huomioitavaa asiassa on, että mahdollinen myöhempi liittyminen yhtiöön voi tarkoittaa, että Someron maksettavaksi jää jonkinlainen liittymismaksu. FL

Fingerpori

comic

Uusimmat