Lounais-Häme Somero

Somero haluaa ikäihmisten kotihoitoon lisää resursseja – Enemmän tukea myös omaishoitajille

Tuoreessa suunnitelmassa kaavaillaan, että kotihoitaja voi tulevaisuudessa käydä ikäihmisen luona myös yöllä. Omaishoitajien jaksamista pyritään kohentamaan.
Vanhusten kotihoitoon panostetaan Somerolla jatkossa entistä enemmän, mikäli valtuuston hyväksymän raportin askelmerkein edetään. Kuva: Ossi Ahola

Someron kaupunki aikoo kehittää ikäihmisille kotiin tuotavia palveluita. Esimerkiksi kotihoidon resursseja aiotaan lisätä ja omaishoitajien asemaa kehittää.

Tavoitteet selviävät Someron valtuuston maanantaina hyväksymästä ikääntyvän väestön toimintakyvyn tukemista hahmottavasta raportista. Suunnitelmassa hahmotetaan vanhuspalveluiden kehittämistarpeita vuosiksi 2019–2025.

Raportista selviää, että kotihoidosta halutaan ympärivuorokautinen, minkä vuoksi hoitajien tarve kasvaa ainakin 5–10 hoitajalla. Muutenkin kotihoidon resurssien arvioidaan kasvavan, koska ikäihmiset tarvitsevat tulevaisuudessa apua nykyistä enemmän myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Tällä hetkellä kotihoito tekee 158 000 kotikäyntiä vuodessa. Arvioiden mukaan käyntimäärät kasvavat vuoteen 2025 mennessä noin 230 000 käyntiin. Asiakkaiden lukumäärän ei kuitenkaan uskota kasvavan kuin kolmellakymmenellä ikäihmisellä. Kaupungin tavoitteena on, että esimerkiksi muistisairaat pystyisivät asumaan pidempään kotona.

Raportissa visioidaan, että tulevaisuudessa yhä useampi kiinnostuisi myös omaisensa hoitamisesta kotona.

Someron kaupunginvaltuutettuja puhuttikin erityisesti omaishoito.

Esimerkiksi valtuutettu Juha Wiskari (kok.) esitti huolensa siitä, että omaishoitajien määrä on Somerolla pikemminkin laskussa kuin nousussa. Hän kysyi, millä keinoin lukumäärä saataisiin kasvamaan. Lisäksi hän halusi varmistaa kokouksessa olleelta perusturvajohtajalta Taru Nordlundilta, toteutuuko vanhusten hoito aidosti tulevaisuudessa.

Nordlundin mukaan omaishoitajuuteen näyttää olevan jälleen kiinnostusta enemmän kuin viime vuosina. Hänen mukaansa on tärkeää kehittää omaishoitajien jaksamista ja sijaishoitaja-toimintaa, jotta omaishoitajana toimiminen ei tuntuisi kohtuuttoman raskaalta.

Wiskarin huoleen hoidon toteutumisesta hän muistutti, että vanhusten hoito on järjestettävä tulevaisuudessakin, eikä muuta vaihtoehtoa ole.

Valtuutettu Mirja Rouhiainen (kesk.) jatkoi omaishoitajakeskustelua ja sanoi, että sijaishoitajan saa jo nyt Somerolla aiempaa paremmin:

– Ennen omaishoitajat hankkivat itse sijaishoitajat. Järjestelmä ei oikein toiminut. Nyt kaupungilla on tarjota kotiin tuleva hoitaja.

Suunnitelma ikääntyvän väestön toimintakyvyn tukemisesta keräsi valtuutetuilta lähinnä kiitosta. Kritiikkiä sai ainoastaan Lamminniemen vähäiseksi jäänyt rooli raportissa.

Valtuutetut painottivat myös tiedottamisen tärkeyttä. Riitta Lehtinen (sd.) huomautti, että Ikäihmisille pitää kertoa palveluista kotiin lähetettävillä kirjeillä, koska kaikki eivät löydä tietoa internetistä.

Perusturvajohtaja huomautti, että suunnitelma ikäihmisten toimintakyvyn tukemisesta pohjautuu pitkälti valtakunnallisiin suosituksiin. Vaikka raportissa korostetaan ennaltaehkäisyä, kotihoitoa ja kolmannen sektorin merkitystä, siinä ei unohdeta myöskään tehostettua palveluasumista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic