Lounais-Häme Somero

Somero nostaa veroprosenttia – Kaksi puoluetta äänesti korotusta vastaan

Someron ensi vuoden tuloveroprosentti on 20,50. Kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuutetut äänestivät korotusta vastaan.
Someron kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen nostaa tuloveroprosenttia puolella prosenttiyksiköllä. Kuva: Pekka Aho
Someron kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen nostaa tuloveroprosenttia puolella prosenttiyksiköllä. Kuva: Pekka Aho

Someron kaupunginvaltuusto päätti maanantai-illan kokouksessaan nostaa tuloveroprosentin ensi vuonna 20,50:een.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen perusteli nostotarvetta viime vuosina tehdyillä runsailla investoinneilla, joiden lainanlyhennykset ovat suuret, sekä erityisesti sosiaalityön lisääntyneellä palveluntarpeella.

– Valtakunnallisessa vertailussa Somero on 63 alhaisimmin verottavan kunnan joukossa. Veroa nostamalla Somero ei menetä kilpailukykyään.

Mirja Rouhiainen (kesk.) totesi, että samalla kun rakennetaan tulevaisuutta, palvellaan nykyisiä asukkaita.

– Olisi hyvä muistaa, että palvelutasoa on saatu nostettua reilusti. Meillä on uusi koulu, uimahalli ja juuri auennut kuntosali. Raha ei ole mennyt turhuudeksi.

 

Lue myös: Veronkorotus luvassa Somerolla, asukkaat kuluttavat entistä enemmän palveluja

 

Päätös syntyi selvin numeroin

Päätös veroprosentin nostamisesta syntyi äänestyksen jälkeen äänin 26–9.

Pauli Eino (kok.) esitti Markku Mäki-Teerin (kok.) kannattamana, että veroprosentti säilytettäisiin nykyisellään eli 20,0:ssa.

– Pitäisi panostaa entistä enemmän rakenteellisiin uudistuksiin ja tehdä investoinneista vain välttämättömimmät, Eino perusteli.

Einon ja Mäki-Teerin lisäksi veroprosentin nostamista vastaan olivat Kati Fonsell-Laurila (kok.), Harri Känkänen (ps.), Pia Maavirta (kok.), Matias Mäkinen (ps.), Henry Seppä (kok.), Jutta Varjus (kok.) ja Juha Wiskari (kok.).

Veroprosentin nostamista kannattivat Kari Ahlbom (kesk.), Raila Hakamäki (sd.), Tarja Iivonen (kd.), Juhani Kaivo (sd.), Katariina Kauriinoja (vihr.), Eevi Haho (kesk.), Ilkka Koivuniemi (kesk.), Antti Kotti (sd.), Jani Kurvinen (kesk.), Jaana Kyyrä (kesk.), Jukka Lehtilä (vas.), Jarno Lehtimäki (kesk.), Heikki Lehtinen (vas.), Riitta Lehtinen (sd.), Tero Pirttilä (kesk.), Taru Pöri (kesk.), Matias Roto (kesk.), Mirja Rouhiainen (kesk.), Ulla Korpihuhta (sd.), Riitta Ryhtä (kesk.), Juha Salo (kesk.), Heikki Tuomisto (kesk.), Visa Moisander (kesk.), Ismo Valve (sd.), Mikko Virtanen (kesk.) ja Mikko Älli (kesk.).

 

Äänestys myös kiinteistöveroista

Valtuusto pääsi äänestämään myös kiinteistöveroista, kun Riitta Lehtinen (sd.) esitti Ismo Valveen (sd.) kannattamana, että rakentamattomilta rakennuspaikoilta perittäisiin kiinteistöveroa 2,0 prosenttia.

Riitta Lehtisen esitys hävisi äänin 9–26 kunnanhallituksen pohjaesitykselle. Sen mukaan rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistövero on ensi vuonna sama kuin yleinen kiinteistöverokin eli 0,93.

Lehtisen esitystä puolsivat äänestyksessä Valveen lisäksi Raila Hakamäki (sd.), Juhani Kaivo (sd.), Katariina Kauriinoja (vihr.), Antti Kotti (sd.), Jukka Lehtilä (vas.), Heikki Lehtinen (vas.) ja Ulla Korpihuhta (sd.).

Vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentiksi valtuusto vahvisti 0,41, muun kuin vakituisen asuinrakennusten 0,93 ja voimalaitosten kiinteistöveroprosentiksi 3,10. FL

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic