Lounais-Häme Somero

Somero kilpailuttaa työterveyshuollon palvelut

Työterveyshuollon toteuttamisvaihtoehdoista on käyty läpi eri yhtiöittämisvaihtoehdot ja neuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina.
Kuvituskuva.

Someron kaupunki kilpailuttaa työterveyshuollon palvelut syksyn 2019 aikana kaupungin työntekijöiden ja Someron kaupungilta palvelun ostaneiden yrittäjien työterveyshuoltopalveluiden toteuttamiseksi 1.1.2020 alkaen.

Kaupunginhallitus hyväksyi kilpailuttamisen. Asia otettiin käsittelyyn lisälistalta.

Perusturvalautakunta oli käsitellyt asiaa elokuussa ja tehnyt kaupunginhallitukselle esityksen, jonka kaupunginhallitus nyt hyväksyi. Perusturvalautakunta totesi elokuussa, että työterveyshuollon toteuttamisvaihtoehdoista on käyty läpi eri yhtiöittämisvaihtoehdot ja neuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina. Työterveyslääkärin rekrytoinnissa ei ole onnistuttu useiden vuosien yrittämisen jälkeen ja työterveyslääkärin resurssia ei onnistuttu saamaan kilpailutuksenkaan kautta.

Someron terveyskeskuksen johtava lääkäri Teuvo Jokinen on jäämässä pois virastaan 30.9.2019. Hän on toiminut myös työterveyslääkärinä. Teuvo Jokinen on lupautunut ajalla 1.10.2019–31.12.2019 työskentelemään erillisellä sopimuksella yksinomaan työterveyslääkärinä Someron kaupungin ja kaupungilta työterveyspalveluita ostaneiden yrittäjien työterveyshuollon palveluiden kilpailuttamisen ajan.

Varsinais-Suomessa kuntien henkilöstön työterveyshuolto on suunniteltu järjestettävän maakunnallisen in house -yhtiön toimesta ja out-house -työterveyshuollon osalta vaihtoehtona on muun muassa jo olemassa olevia, mahdollisesti valtakunnallisiksi laajenevia toimijoita.

Somerolla muodostettavaan yhtiöön lähtemisen eduksi todettiin muun muassa, että saadaan ”leveämpien hartioiden mukana hallinto ja toiminnan kehitykseen apua yhtiöistä. Toisaalta pohdinnoissa otettiin esille, että palveluiden säilyminen Somerolla vaarantuu, koska siitä tulee päättämään yhtiön johto. Lisäksi todettiin, että palveluiden hinta saattaa merkittävästi kohota yrittäjien näkökulmasta ja hoitajien työpanos ei suoraan jaettavissa kahtia kahden uuden yhtiön kesken. Pohdinnassa on ollut myös vaihtoehto, jonka mukaan liitytään myöhemmin muodostettaviin yhtiöihin, ja esille on tullut lähteminen mukaan niin sanottuun Länsirannan julkiseen alueelliseen yhtiöön, mutta ei yksityisyrityksille yrityksille palvelua tuottavaan valtakunnalliseen yhtiöön.

Työterveyshuollon toiminnan myyminen ennen sotea yksityiselle toimijalle todetaan tuovan rahaa kaupungin kassaan, ja sen arvioidaan mahdollisesti myös säilyttävän toiminnan Somerolla ainakin joiksikin vuosiksi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic