Lounais-Häme

Somero-opistolla eletään tässä päivässä

Somero-opiston koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä nostaa syksyn tarjonnasta esiin opiston ilmaiset luennot.

-Leeni Tiirakari on kirjoittanut useita kirjoja Someron historiasta ja hänen luentonsa sopivat hyvin 150-vuotisteemaan, Ryhtä kertoo.

Juhlavuoden kunniaksi opisto tarjoaa Tiirakarin kolme historialuentoa, joissa tutustutaan paikallisten kyläkauppojen ja yritysten historiaan sekä itsenäisen Suomen kulttuurihistoriaan. Jälkimmäiseen voi tutustua myös avoimen yliopiston kurssilla. Lisäksi Koskelaisseuran Antti Kesälä esittelee vanhoja valokuvia koskelaisten elämästä.

-Maksuton on myös uusi oikeudellinen ennakointi -luento.

Luennolla kerrotaan edunvalvontavaltuutuksesta ja hoitotahdosta.

 

Suunnittelijaopettaja Anne Turkulainen vinkkaa käsityökursseja.

– Syksyllä pidetään tallukaskurssi, joka on uutuus, ja lisäksi meillä on uusi kurssi lemmikkien nahkavarusteet, jossa voi tehdä esimerkiksi koiralle kaulapannan tai valjaat mittatilaustyönä. Molemmat kurssit on kehitetty toivomusten pohjalta, Turkulainen hymyilee.

Tallukaskurssilla valmistetaan kankaasta tikatut jalkineet, joihin voi käyttää monenlaisia eri materiaaleja. Perinteisesti tallukkaita on tehty vanhoista vaatteista, vaikkapa ompelemalla vanhan villasukan päälle verkaa tai sarkaa.

 

Myös nuoremmalle väelle on tarjolla uutuuskursseja.

-Lapsille ja nuorille aloitetaan teatteritoimintaa. Ryhmä valmistaa pienen näytelmän kevääksi, ja se esitetään Somero-opiston kevätjuhlassa, kertoo Riitta Ryhtä.

-Ajatuksena on myös, että taiteen perusopetuksen ryhmät ovat mukana lavastamisessa.

Nuorten ryhmät tekevät teatteriprojektissa paljon yhteistyötä, kertoo Anne Turkulainen.

-Poikkitaiteellisen ryhmän opetukseen kuuluu esimerkiksi teatteriesitysten visualisointi, jossa paneudutaan puvustukseen, lavastukseen ja valaistukseen.

Uutuutena on myös lastentanssikurssi 5–8-vuotiaille sekä lasten hampurilaiskurssi.

 

Viime kevään yllätyshitti, Koskella järjestetty rivitanssikurssi saa jatkoa, ja Kosken lisäksi tanssia voi nyt myös Somerolla.

Pitkään Suomessa asunut somerolainen skotti Richard Conway aloittaa opistolla sohvamatkailijoiden klubin, jossa hän kertoo englanniksi monista matkoistaan, ja osallistujat voivat vastavuoroisesti kertoa omia matkakokemuksiaan suomeksi tai englanniksi.

-Jos klubi kiinnostaa, sitä voidaan jatkaa keväällä. Ryhmähän voi innostua vaikka ideoimaan yhteisiä matkoja, Ryhtä vinkkaa.

Kursseille ilmoittautuminen alkaa 15.8. Ilmoittautua voi puhelimitse ja internetissä.

-Opistolla alkaa syksyllä 122 kurssia ja luentoa. Paljon halutaan jatkaa harrastuksia, mutta jotain uutta tulee joka vuosi. Haluamme elää tässä päivässä, Ryhtä toteaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic