Lounais-Häme

Somero ottaa hulevedet haltuunsa

Someron tekninen lautakunta palautti huleveden hallintaa ja järjestelyä koskevan esityksen uudelleenvalmisteluun.

– Järjestämme parin viikon päästä yleisötilaisuuden ja sen jälkeen lautakunta kokoontuu uudelleen miettimään muun muassa taksoja, Someron tekninen johtaja Marko Mäkinen kertoo.

Tällä hetkellä Somerolla ei ole erillistä hulevesimaksua, mutta Mäkisen mukaan se on tarpeen.

 

Yleisötilaisuuteen tulee myös suunnittelu- ja konsultointiyritys Pöyry Finlandin konsultti kertomaan vesihuoltolain muutoksista. Hän oli paikalla myös tiistai-illan lautakunnan kokouksessa.

-Hulevedet herättivät kokouksessa keskustelua, muun muassa taksojen eri laskentakaavoja mietittiin.

Hulevesitaksalla katetaan investoinnit, joita maankäyttö- ja rakennuslain sekä vesihuoltolain muutokset vaativat. Laki tuli voimaan jo vuonna 2014.

Lain mukaan hulevesien viemäröintiä ei enää lueta vesihuoltoon kuuluvaksi toiminnaksi ja viemäröinti siirrettiin vesihuoltolaitoksilta kuntien tehtäväksi.

 

Hulevesijärjestelmään voi kuulua esimerkiksi avo-ojia, viivytys- ja imeytysjärjestelmiä, kosteikkoja, hulevesiviemäreitä sekä erilaisia katurakenteeseen tarkoitettuja rakenteita.

Mäkisen mukaan kriittisimmät alueet hulevesien suhteen Somerolla ovat Kaislaranta ja Turuntien seutu.

-Näiden alueiden investoinneissa puhutaan miljoonista euroista.

Mäkinen kuitenkin toteaa, ettei Somero ole mitenkään erityisen tulvaherkkää aluetta.

-Kaksi vuotta sitten tänne osui kovat rankkasateet ja silloin saimme kaupunkilaisilta paljon yhteydenottoja, mutta muuten hulevedet eivät ole aiheuttaneet isoja ongelmia.

Hulevedet ovat kiinteistöjen vastuulla kiinteistön tontilla. Mäkinen toteaa, että lumetkin ovat hulevettä ja lumien auraaminenkin on kiinteistöjen vastuulla. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic