Lounais-Häme Somero

Somero puntaroi koirapuistoa - Ensin määrärahat, sitten sopiva paikka

Someron keskustassa on koiria varten vain roskiksia, ei koirapuistoa. Kuva: Petri Ojanen

Someron tekninen lautakunta päätti runsaan keskustelun jälkeen, että koirapuiston perustamiseen Someron keskustaan palataan vuoden 2020 talousarvion käsittelyn yhteydessä. Jos budjettiin löytyy koirapuistoa varten määrärahaa, on seuraavaksi löydettävä koirapuistolle sopiva paikka.

Teknisen lautakunnan selvityksen mukaan Someron keskustassa on muutama koirapuiston sijoituspaikkavaihtoehto kaupungin omistamilla alueilla kuten Akustinpuisto, Härkälän uimarannan alue, Havuharju, Lamminniemen Hyvinvointikeskuksen alue.

 

Koirapuiston perustaminen maksaa sen koosta ja varustuksesta riippuen 50 000 – 100 000 euroa.

Kennelliitto suosittelee, että aidattava koirapuisto olisi kooltaan vähintään 3 000 neliötä ja jaettu kahteen erilliseen osastoon: pienille ja isoille koirille. Lisäksi alue pitäisi olla keskustan läheisyydessä ja sen yhteydessä mahdollisuus autojen pysäköintiin.

Koirapuiston ylläpitoon kuluu arviolta 5 000 euroa vuodessa, jolla kustannetaan alueen niitto, lähistön lumenluonti, varusteiden hoito ja valaistus.

Joissakin kaupungeissa kuten Forssassa on linjattu, ettei koirapuiston rakentamista alueelle selvitetä ilman kaavassa tehtyä merkintää, koska naapurusto asettuu helposti koirapuistoa vastaan.

 

Lue myös: Forssan keskustaan mielitty koirapuisto odottaa asemakaavan valmistumista

 

Someron tekninen johtaja Marko Mäkinen arvioi samoin, että koirapuiston sijoittaminen käy helposti hankalaksi, kun se kohtaa vastustusta. Kaavan kautta sijoittaminen on helpompaa, joskin kaavoitus vie aikaa.

Mäkinen muistelee, että hänen vajaan yhdeksän virkavuotensa aikana koirapuisto on käsittelyssä kolmatta kertaa.

 

Tällä kertaa pontimena on viime vuoden huhtikuussa tehty valtuustoaloite, jonka takana olivat SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton, keskustan ja kokoomuksen valtuustoryhmät sekä perussuomalaiset varavaltuutetut.

Valtuustoaloite esitti, että kaupunki tekee yhdessä paikallisten koiraharrastajien kanssa selvityksen koirapuiston perustamisesta keskustaajaman alueelle.

Someron Seudun Koiraharrastajat ry:n edustajat totesivat viime kesänä, ettei heillä ole omassa toiminnassaan tarvetta koirapuistolle, mutta keskustan koiranomistajat voivat puistoa tarvita.

Someron keskustassa on summittaisen arvion mukaan noin 400 koiraa. Isoissa kaupungeissa yhtä koirapuistoa kohti on keskimäärin reilut tuhat koiraa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic