Lounais-Häme

Somero saa muuttajilta arvosanaksi 8 +

 

Somero tutkitutti kaupunkiin muuttajien mielipiteitä ja kokemuksia uudesta asuinpaikastaan. Se halusi tietä mistä maalaiskaupungin vetovoimatekijät syntyvät, sillä Somero saa muuttovoittoa

-Meille muutetaan, ja se on hyvä asia, varsinkin kun kuolleisuus ylittää syntyvyyden. Kaupunki halusi tietää mitä on tehty oikein ja miten siitä pidetään kiinni, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kati Fonsell-Laurila (kok.).

Somero sai tutkimuksessa hyvän arvosanan. Jos täydellinen olisi 10, Somero pääsee mukavasti sen tuntumaan arvosanalla 8,3. Tutkimukseen vastanneista suurin osa eli yli 80 prosenttia suosittelisi mielellään Someroa ystävilleen ja tuttavilleen.

Erityisen tyytyväisiä muuttajat ovat palvelujen sujuvuuteen ja asiakaspalvelun ystävällisyyteen..

Fonsell-Laurila on tuloksista ilahtunut.

-Paneudumme niihin nyt perusteellisemmin. Vaikuttaa siltä, että meillä on täällä työpaikkatarjonnan sijaan joitakin sellaisia tekijöitä, jotka vetoavat ja saavat viihtymään.

Kun muuttoselvitys on Somerolla perusteellisesti pureksittu, sieltä löytyy Fonsell-Laurilan arvion mukaan kaupungin kehittämistyöhön hyödynnettävää.

-On nopeasti toteutettavia ideoita kuten infopaketti muuttajille, mutta myös ideoita pitkäjänteisempään työhön. Materiaaliin paneutuu ensin elinkeinolautakunta.

Kun muuttajien odotukset ja onnistuminen suhteutetaan, Somero onnistuu kaikissa odotusten mukaan. Näin käy etenkin kaupan tarjonnassa ja terveyspalveluissa. Myös asumisviihtyvyyteen liittyvät kirjasto- ja liikuntapalvelut ovat muuttajien mukaan onnistuneita.

Samat palvelut ovat myös tulevaisuudessa haaste.

-Nyt näyttää siltä, että soten mukana Someron palvelut ovat karkaamassa kauemmaksi. Siinä meidän on mietittävä miten saamme pidettyä lähipalvelut edelleen tässä ihan lähellä.

Fonsell-Laurila antaa kiitosta myös Someron kolmannelle sektorille ja aktiivisille puuhaihmisille.

-Täällä on vielä talkoohenkeä ja ahkeria ja innovatiivisia ihmisiä. Siitä kertoo esimerkiksi tuore kuntamarkkinoinnin pronssimitalikin.

Laakereille Somero ei voi jäädä lepäämään.

-Sen lisäksi, että palveluista pidetään huolta, Someron pitää huolehtia yrityksistä ja niiden toimintamahdollisuuksista. Uusia yrityksiä on kaupunkiin näinä aikoina vaikea saada, hän huomauttaa.

Muuttoauton nokka on käännetty Someron suuntaan henkilökohtaisten syiden lisäksi erityisesti sijainnin, asumisen ja elämisen hintatason sekä turvallisuuden ja rauhallisuuden vuoksi.

Vastanneet olivat tavallisimmin muuttaneet pääkaupunkiseudulta. Moni heistä on paluumuuttaja tai vakituiseksi asukkaaksi muuttanut kesämökkiläinen. Osa on ottanut suunnan Somerolle suosittelun takia tai sattumien kautta sopivan asunnon löydyttyä.

Muuton jälkeen 40 prosentin mielikuva Somerosta muuttui entistäkin positiivisemmaksi. Vain vajaalla viidellä prosentilla mielikuva muuttui negatiiviseksi.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ne tekijät, jotka houkuttelevat ihmisiä Somerolle. Samalla kerättiin tietoa muuttajien mielikuvista kaupungin imagosta, sen vahvuuksista ja kehittämiskohteista.

Haastattelut tehtiin huhtikuussa puhelimitse ja niihin vastasi vastasi 150 kaupunkiin muuttanutta. Tutkimuksen teki Innolink Research.

Tuloksia voi osin verrata vuonna 2010 tehtyyn Someron vetovoimatutkimukseen. Siihen vastasi 172 somerolaista.

 

Poimintojapalautteesta
"Paikkakunnalle muuttaville info-paketti. Siinä saisi kartan, missä olisi merkattuna palvelut, reitit ja esimerkiksi kierrätyspisteet.""Kansalaisopiston kursseja voisi jo vähän päivittää.""Rauhallinen kaupunki, jossa hyvät peruspalvelut mutta ei työ- ja uramahdollisuuksia.""Koirapuisto tarvitaan.""Linja-autokuljetukset puuttuvat, ei ole paikallisliikennettä.""Nyt kannattaisi keskittyä enemmän yhteisöllisyyden luomiseen ja hyvään ilmapiiriin asukkaiden kesken.""Asukkaat tukemaan paikallisia yrityksiä.""Rakastan asua Somerolla, pieni kaupunki, jossa on ihanat kirjasto, uimahalli, ihmiset ja palvelut.""Olkaa kehityksessä mukana ja panostakaa työllistymismahdollisuuksiin.""Ei ole muuta kuin se, että sen Somerjoen patsaan olisi voinut jättää pystyttämättä.""Sisäänpäin kääntynyt, ei oteta vastaan muualta muuttaneita.""Olen tosi tyytyväinen. Sijainti loistava, kaikki palvelut ja luonto lähellä. Koirien kanssa ihana.""Koirien ulkoilupaikka pois golf-harrastuspaikkojen lähettyviltä, koirapuisto tarvitaan."

Uusimmat

Fingerpori

comic