Lounais-Häme Somero

Somero suitsii edelleen ruoan hävikkiä, syyni tarkentuu etenkin kouluissa

Terveyskeskuksen yksiköissä ruokahävikki kääntyi viime vuonna laskuun. Seuranta tarkentuu nyt päiväkodeissa ja kouluissa.
Somero jatkaa työtään ruokahävikin vähentämiseksi. Nyt erityishuomio on päiväkodeissa ja kouluissa. Kuva: Esko Tuovinen
Somero jatkaa työtään ruokahävikin vähentämiseksi. Nyt erityishuomio on päiväkodeissa ja kouluissa. Kuva: Esko Tuovinen

Somero on onnistunut vähentämään ruokahävikkiään olennaisesti terveyskeskuksen osastoilla, mutta kouluissa ja päiväkodeissa riittää vielä työtä.

– Viime vuonna biojätteen määrää tarkkailtiin kahdella seurantaviikolla, mutta se on osoittautunut liian lyhyeksi ajanjaksoksi. Nyt tarkkailusta tulee jokaviikkoista ja lähes päivittäistä, kertoo palvelupäällikkö Teija Tuulimäki.

Kaikilla terveyskeskuksen osastoilla hävikki väheni verrattaessa syksyn seurantajaksoa kevään jaksoon. Kouluissa ja päiväkodeissa hävikki laski vain kahdessa.

Somero haluaa vähentää lautasilta bioastiaan kaavittavan ruoan määrää nyt kouluissa ja päiväkodeissa. Tarkoituksena on seurata hävikin määrää erilaisin sovelluksin entistä tiiviimmin. Sovellukset keräisivät tietoa kaupungille, mutta näyttäisivät myös lapsille ja nuorille konkreettisesti millaisesta jätemäärästä on kyse.

– Linjastojätteen määrään on jo nyt pystytty kouluissakin vaikuttamaan, mutta nyt kaikkien pitäisi tarkkailla niitä omia lautasia. Olisi hyvä, että lapsille ja nuorille puhuttaisiin ruokahävikistä niin kotona kuin koulussakin.

Tuulimäki muistuttaa, että lautaselle kannattaa ottaa ruokaa sen verran, että sen jaksaa varmasti syödä. Ruokaa voi ottaa sitten lisää.

Päiväkotien ruokailuissa on omat haasteensa. Tällä hetkellä lasten hoidosta poisjäämisestä esimerkiksi sairauden vuoksi ei ennätä tieto ruokahuoltoon niin, että poissaolevan lapsen annosta ei valmistettaisi. Ongelmaan etsitään ratkaisua.

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan suomalaisissa ravitsemuspalveluissa päätyy hävikkinä roskiin yli 60 miljoonaa kiloa vuosittain. Suurin hävikin aiheuttaja on tarjoiluhävikki eli linjastossa tarjoiltu ruoka. Sitä Somerolla on onnistuttu vähentämään.

Hävikki aiheuttaa tarpeetonta haittaa ympäristölle ja teettää turhaa työtä keittiössä.

Somerolla on tarkkailtu myös lähiruoan määrää lasten lautasilla. Tuulimäen mukaan tavoitteeseen on päästy hyvin. Yli 20 prosenttia kaikesta ruoasta on lähiruokaa.

– Lähiruokaa on annoksessa mukana joka päivä: esimerkiksi perunat, leivät, kananmunat ja myös toisinaan juusto tulee läheltä.

Lähiruoan käyttö ei ole nostanut Somerolla kouluaterioiden hintaa olennaisesti.

– Maksimissaankin vain 20 senttiä per ateria, Tuulimäki kertoo.

Viime vuonna koululaisaterian hinta oli Somerolla keskimäärin 3 euroa ja perusturvan ateria 3,95 euroa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic