Lounais-Häme

Somero syynää rakennusten tiedot – Rekisteri ajan tasalle

Kyselylomakkeen postitukset alkavat tammikuussa.
Somero laittaa ajan tasalle rakennusrekisterinsä. Työ kestää arviolta kolme vuotta. Kuvituskuva. Kuva: Tomi Jokela
Somero laittaa ajan tasalle rakennusrekisterinsä. Työ kestää arviolta kolme vuotta. Kuvituskuva. Kuva: Tomi Jokela

Someron kaupunki selvittää kaikkien alueellaan sijaitsevien kiinteistöjen rakennusten tietoja. Someron kaupungin alueella on yli 11 000 rakennettua kiinteistöä.

– Rekistereitä tutkittaessa löytyi virheitä ja puutteita. Kaupunki haluaa saada tiedot ajan tasalle kaupungin rakennusrekisterissä ja samalla Väestötietojärjestelmän rakennus- ja huoneistorekisteri saadaan päivitettyä ajan tasalle, paikkatietosuunnittelija Sanna-Mari Mattila kertoo.

Rakennustietojen tarkistus on meneillään tai jo tehty monessa Suomen kunnassa.

 

Päivityksen hyötyjä ovat rakennusrekisterien laadun parantuminen, kiinteistönomistajien tasapuolinen kohtelu, tieto luvattomista rakennuksista ja kiinteistöjen käyttämät rakennusoikeudet.

Somero arvioi, että selvitystyö kestää alustavan arvion mukaan yli kolme vuotta.

Rakennusten tietoja kysellään kiinteistöittäin kotiin lähetettävällä rakennusselvityslomakkeella. Postitukset aloitetaan 2020 tammikuun alusta porrastetusti kylittäin aloittaen asemakaava-alueelta. Sen jälkeen edetään haja-asutusalueelle.

Lomakkeessa huomioidaan kaikki kokonaispinta-alaltaan yli 5 m² olevat rakennukset. Tärkeimmät rakennuksista selvitettävät tiedot ovat käyttötarkoitus, olemassa olotieto, valmistumisvuosi, pinta-ala ja tilavuus.

Mattila muistuttaa, että lupakäytännöt ovat muuttuneet vuosien varrella.

– Säädökset ovat vaihtuneet vuosikymmenten varrella ja rakennuksia tarkastellaan aina rakennusajankohdan mukaisten säännösten valossa.

Mattilan mukaan tavoitteena on, että projektin päätyttyä mahdollisimman monen rakennuksen tiedot ovat rekistereissä oikein. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic