Lounais-Häme Somero

Somero tavoittelee EU-rahaa: kasvuhaluisille yrityksille luodaan kehittämishanke

Somero tavoittelee EU-rahaa yhdessä kumppaneiden kanssa.
Somero haluaa vääntää voimalla kaupungin yrityksiä kasvu-uralle. Se hakee yhdessä kumppaneidensa kanssa rahoitusta pienten ja mikroyritysten kasvun kehittämishankkeeseen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Somero oli keväällä 2018 toteuttamassa Yritysharava-kyselytutkimusta. Siitä kävi selvästi ilmi, että Somerolla on paljon kasvuhalukkaita yrityksiä.

Tutkimuksessa haastateltiin lähes 400 yritystä, joista liki neljännes ilmoitti hakevansa kasvua.

– Olemme ideoineet kehittämishanketta, joka vastaa niin Yritysharavassa esiin nousseisiin tarpeisiin kuin kaupungin strategian ja elinkeinopolitiikan tavoitteisiin kertoo Someron kaupungin elinkeinoasiantuntija Tanja Uusitalo.

EAKR-rahoitusta on Someron rinnalla tavoittelemassa Varsinais-Suomen yrittäjät, Laitila, Kaarina sekä MTK. Ne kehittävät pienten ja mikroyritysten kasvutarpeisiin vastaavaa hanketta.

Pienten ja mikroyritysten kehittämistyön haasteena on kuitenkin usein riittävän tietotaidon puuttuminen. Toisaalta kehittämistyön toteuttamisen riskit saattavat olla suhteessa liian suuret kannettavaksi yksin.

Hanke on vielä rakentamisasteella, mutta Someron kaupunginhallitus sitoutuu osaltaan siihen.

– Viilaamme kiivaasti hankehakemusta. Aikaa sen jättöön on 4. maaliskuuta asti, ja rahoitusratkaisut tehdään todennäköisesti ennen kesälomia. Toivomme, että tärppää, Uusitalo kertoo.

Jos hanke toteutuu, se käynnistyy ensi syksynä. Hankkeeseen haetaan mukaan kehittämistoiminnasta ja kasvusta kiinnostuneita yrityksiä. Näiden kanssa toiminta aloitetaan kasvun edellyttämien kehittämistarpeiden kartoituksesta.

– Mukaan kasvuohjelmaan valittavien yritysten määrä on vielä auki, mutta tarjolle tulee myös muuta tukea kuten tapahtumia.

Hankkeessa aiotaan koota yhteen toimijoita eri aloilta ja muodostaa kumppanikuntien alueelle kehittämisen solmukohtia. Näissä hubeissa yritykset, oppilaitokset, julkiset toimijat ja järjestöt kohtaavat yritysten kasvun tukemiseksi.

Alussa yritykset käyvät läpi pidemmän kehittämisen työvälineitä tarjoavan prosessin. Hankkeen aikana hubin kautta myös järjestetään yritysten tarpeisiin vastaavia lyhyempikestoisia kehittämistoimenpiteitä.

Kun eri alojen yrittäjät tuodaan yhteen, mahdollistuvat uusien liiketoimintaideoiden syntyminen. Esimerkiksi Somero nostaa vaikkapa maanviljelijäyrittäjien ja muiden yritysten yhteiset innovaatiot vaikkapa puhtaista ruokaketjuista ruokaketjuihin, joka on yksi rahoituksen teemoista.

Työtä koordinoi Varsinais-Suomen Yrittäjät. Alustavan budjetin mukaan kolmelle vuodella jakaantuvat kustannukset olisivat yhteensä 250 000 euroa. Omarahoitusosuuden osuus Somerolla kolmelle vuodelle olisi 10 000 €. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic