Lounais-Häme

Somero vaatii tiukasti vedenoton lopettamista

Someron ympäristölautakunta perustelee ponnekkaasti vaatimustaan Salon Vedelle myönnetyn vedenottoluvan peruuttamisesta. Salon Vedelle myönnettiin viime vuonna lupa ottaa vettä Hyyppärän harjualueelta Kalattomannotkon ja Kaskistonnummen ottamoista.

Ympäristölautakunta on hakenut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta (avi) muutosta korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen.

Salon Vesi on antanut aville selityksen, jossa todetaan, että vaatimus vedenottoluvan perumisesta tulee hylätä. Selityksen mukaan alueen luonnonympäristössä ei ole tapahtunut niin merkittäviä muutoksia, etteikö vedenottoa voitaisi nykyisillä lupaehdoilla jatkaa.

Ympäristölautakunnan omassa selityksessä Salon Veden perustelut ruoditaan tiheällä kammalla.

Johtopäätöksinään lautakunta toteaa, että tähänastinen vedenotto on heikentänyt Pitkusta-järvien tilaa alentamalla vedenkorkeutta, lisäämällä rehevöitymistä ja vaikuttamalla kielteisellä tavalla Vähä-Pitkustan meromiktiaan.

Meromiktia on tilanne, jossa järven alusvesikerros on pysyvästi sekoittumaton, eikä osallistu järven jokakeväiseen ja -syksyiseen täyskiertoon. Suomessa meromiktiaa on tavattu reilussa kymmenessä järvessä.

Ympäristölautakunta toteaa vedenoton ilmeisesti vaarantaneen myös joidenkin lähteiden luonnontilaisuutta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic